Ascultă Radio București FM Live

Germania aproba programul de sprijin pentru Grecia

Germania aproba programul de sprijin pentru Grecia

Articol de , 27 februarie 2015, 18:33

Camera inferioara a Parlamentului german a votat astazi pentru prelungirea cu patru luni a programului de sprijin financiar acordat Greciei, după ce miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro au aprobat săptămâna aceasta lista de reforme propusă de guvernul de la Atena.

Propunerea de prelungire a primit 542 de voturi „pentru”, 32 de voturi „împotrivă”, în timp ce 13 parlamentari s-au abţinut.

Criza relatiilor dintre Grecia si zona euro nu a fost rezolvata, dar Europa are un ragaz de 4 luni ca sa gaseasca o solutie.

In final, guvernul german s-a dovedit mult mai putin intransigent decat lasau sa se intrevada declaratiile de acum o saptamana.

„Nu este vorba despre noi miliarde de euro acordate Grecia, nu este vorba despre nicio schimbare în program. Este vorba despre a oferi mai mult timp pentru ca acest program să fie încheiat cu succes”, a declarat Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe, în cadrul discursului susţinut în faţa parlamentului.

Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro şi-au dat marţi acordul final pentru prelungirea programului de asistenţă financiară cerută de guvernul grec, după ce au analizat propunerile de reforme trimise de guvernul de la Atena.

Reformele includ crearea unui sistem de taxe mai corect, combaterea evaziunii fiscale, a corupţiei şi a contrabandei cu tutun şi combustibil, precum şi adoptarea unor schimbări în reglementarea pieţei muncii.

Atena mai promite si sa nu revina asupra programului de privatizari inceput de guvernul anterior de centru-stanga, a abandonat si ideea cresterii salariului minim, in schimb, a promis grecilor ca nu vor mai exista reduceri de salarii si pensii si nici concedieri in  sectorul public

Dar FMI, Comisia Europeana si statele europene creditoare nu s-au declarat complet multumite, ele considera ca ce a promis guvernul lui Alexis Tsipras este doar o baza de pornire pentru discutii ulterioare.

Vorbind de sprijin financiar, FMI si europenii au dat pana acum Ucrainei 32 de miliarde de dolari si se pregatesc pentru un veritabil Plan Marshall pentru Kiev.

Problema este ca FMi si europenii dau bani multi Ucrainei cu o darnicie care pe noi, romanii, ne-ar face invidiosi.

Ucraina primeste bani in conditiile in care este considerata una dintre cele mai corupte tari din lume si chiar premierul Arseny Iateniuk recunoaste ca din cauza coruptiei 40% din achizitiile publice se pierd in fiecare an.

Cum se explica aceasta darnicie ?

Prin miza geopolitica.

UE si Statele Unite vor sa demonstreze Rusiei ca a pierdut categoric razboiul rece, ca nu mai are niciun cuvant de spus.

Cand vine  vorba de jocuri de putere la nivel mondial nu te uiti la bilanturile contabile

Ca sa trecem la ceva mai vesel, exista un studiu care arata ca romanii sunt din ce in ce mai optimisti in ce priveste viitorul.

Este vorba de studiul GfK “Climatul de consum in UE”  publicat pe 25 februarie 2015

In ce priveste România, studiul arata ca in ultimul an economia românească a înregistrat o creștere puternică, dar a durat destul de mult timp ca si consumatorii să aibă încredere în acest salt.

In decembrie 2013 așteptările romanilor privind veniturile erau de -8.9 puncte. In luna iunie asteptarile  au urcat la -0,7 puncte . În decembrie, indicatorul a ajuns la 15,7 puncte, cea mai ridicată valoare înregistrată din octombrie 2008.

Asta nu inseamna ca romanii sunt pregatiti sa-si deschida portofelele, sunt doar mai putin reticenti decat inainte

Conform studiului GfK, la “dorința de cumpărare”  indicatorul, in cazul Romaniei, a rămas sub zero pe tot parcursul anului trecut. Cea mai coborâtă valoare, -14 puncte, a fost înregistrată în iunie. Indicatorul a urcat, dar numai pana -3,8 puncte, în decembrie.

Concluzia este că desi dezvoltarea economică este peste previziuni și șomajul rămâne la un nivel foarte coborât, consumatorii români au nevoie de aproape tot venitul disponibil pentru cheltuielile de zi cu zi.

La capitolul incredere, conform GfK noi, romanii. suntem pe la media europeana.

La asteptarile privind “starea economiei”, cu indicator +18 suntem mult peste Bulgaria (-25), Grecia (-16), Italia (-35) , Franta (-16) si Austria (-12), suntem si ceva mai bine decat Germania (+15), suntem la egalitate cu Polonia,  dar cu mult sub Marea Britanie (+23), Spania (+25), Slovacia (+30) sau Cehia (+41)

La asteptarile privind “veniturile”, cu indicator +16 , noi romanii suntem mult peste Franta (-24), Italia(-20) Grecia (-22) si Bulgaria (-21), putin peste Marea Britanie (+5) si Spania (+6), dar mult sub Cehia (+51) sau Germania (+41)

In schimb, la “dorinta de cumparare” suntem pe minus (-4) in vreme ce germanii sunt la +49.

 

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut