Social Media în viața tinerilor
Articol de Stefania Grigore, 28 februarie 2015, 09:27
Dragi cititori, vreau să faceți cunostința cu un tânar din București pasionat de blogging. Este ambițios, perseverent si răbdător având încredere în tot ce îşi propune și, mai ales, în blog-ul său. Numele lui este Stoian Ciprian și este student la Universitatea Hyperion, Facultatea de Jurnalism.
1. Bună Ciprian. Poți, pentru început, să ne spui câteva lucruri despre tine?
Bună, îţi mulţumesc pentru acest interviu. Sunt absolvent de liceu economic, iar în prezent urmez cursurile facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti. De asemenea, sunt ambiţios şi butonez despre lucruri interesante şi utile pe propriul blog, dar şi la un ziar online susţinut doar de studenţi la jurnalism.
2. Ce sau cine te-a determinat să urmezi facultatea de jurnalism?
Îmi propusesem încă din liceu să urmez facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice sau cea de Jurnalism, conjunctura şi recomandările profesorilor din liceu au fost lucrurile care m-au determinat să aleg jurnalismul.
3. Cum este să fi student?
Studenţia este acea perioadă faină din viaţa unei persoane care doreşte să facă o carieră într-un anumit domeniu. Pentru mine, viaţa de student la jurnalism este senzaţional de plăcută.
Poate că acest lucru se datorează şi faptului că sunt implicat în proiectele de la facultate, dar şi pentru că am ocazia să fac practică constant. Începând cu primul an de facultate, în cadrul studiourilor puse la dispoziţie de facultate, dar şi prin diferite proiecte realizate în acest scop.
4. Cați dintre colegii tăi la jurnalism crezi că au vocație pentru această meserie?
Din punctul meu de vedere, cei pe care îi cunosc şi cu care colaborez constant pentru diferite materiale de presă online sau blogging, chiar pot face ceva în această meserie. Însă, din păcate, vorbim despre un număr foarte mic în comparaţie cu numărul total al colegilor de an.
5. De unde a pornit pasiunea ta pentru blogging?
Pasiunea mea pentru blogging a pornit de la un blog personal, prin intermediul căruia am realizat cât de fain este acest mediu şi cum mă poate ajuta. Însă, în spatele primului blog se află şi aproximativ 3 ani de promovare online şi optimizare pentru motoarele de căutare a unor site-uri de tip warez.
Aş putea spune că mereu am fost atras de mediul online, în special de site-uri şi platforme pentru diferite tipuri de conţinut.
6. Cum s-a întâmplat ca acest hobby să devina ceva serios?
Am început acest hobby prin 2010 pentru a testa terenul şi pentru a vedea ce pot învăţa nou, dar şi util. Prin intermediul respectivului blog personal am participat la câteva evenimente de unde plecam mereu cu aceleaşi idei – blog pe domeniu propriu şi nişat (pe lângă multe altele). Aşa că am decis să mă apuc serios de treabă în 2011 când am şi lansat blogul ComunicarePR.
7. Mai exact ce este ComunicarePR?
ComunicarePR a fost iniţial un blog despre PR & Social Media, însă în prezent şi pe viitor este o sursă importantă de știri, informații și resurse din domenii diferite, dar care au o anumită legătură între ele.
8. Ce obstacol ți s-a părut cel mai greu de trecut pentru a continua cu blog-ul tău?
Din punctul meu de vedere, nu am considerat niciodată o problemă ca fiind un obstacol, ci doar o provocare pe care eu a trebuit să decid dăcă sunt capabil să o depăşesc. Însă, dacă vrei să vorbim despre obstacole, putem vorbi despre partea financiară pe care trebuie să o investeşti, despre munca depusă, dar şi despre timpul pe care îl aloci blogului tău şi activităţii de pe reţelele de socializare.
9. Ce planuri de dezvoltare ai pentru acesta?
Mi-am propus să dezvolt constant acest blog până în punctul în care acesta va ajunge o sursă importantă de informare a bloggerilor, studenţilor, oamenilor din agenţii, dar şi pentru oamenii care doresc să acceseze un singur site care le oferă conţinut din toate domeniile de care aceştia sunt interesaţi.
10. Ce părere ai despre rețelele de socializare?
Am să le numesc generic – social media şi ţinând cont de faptul că activitatea mea se bazează momentan mai mult pe mediul online, îţi dai seama că le consider un lucru benefic de care oricine se poate folosi într-un fel sau altul. Desigur, pentru că nimeni şi nimic nu este perfect, aşa sunt şi reţelele de socializare, fiecare are avantajele şi dezavantajele ei.
Caracterizarea platformelor de social media ca pozitive sau negative este o discuţie mult mai amplă şi care trebuie abordată din mai multe puncte de vedere. Însă, pentru mine şi activitatea mea din mediul online sunt excepţionale pentru că mă ajută să-mi transmit mesajul şi să-mi creez brandul personal.
11. Crezi că au un efect benefic sau dăunător pe termen lung?
Depinde foarte mult şi de modul în care acestea vor evolua, ţinând cont şi de faptul că Facebook vrea să fie ca Twitter şi Youtube, în timp ce Twitter-ul vrea să fie ca Facebook.
De asemenea, depinde şi de modul în care sunt folosite, de timpul petrecut pe acestea de către fiecare utilizator, dar şi de motivele pentru care eşti activ pe aceste reţele de socializare.
12. Care este părerea ta în legătură cu persoanele ce au blog doar pentru că este „cool”?
Să ai blog nu este „cool”. Să ai blog este un lucru pe care îl faci pentru că urmăreşti anumite obiective, indiferent că este blog personal, blog de nişă sau un blog pe care pui propriile poezii, vise sau poveşti.
De asemenea, munca şi timpul pe care le investeşti într-un blog sunt alte lucruri pentru care blogul nu trebuie să fie considerat „cool”, ci un business. Desigur, bloggeri ştiu să se şi distreze, sunt implicaţi activ în diferite proiecte faine, dar dacă nu blog-uieşti cu pasiune (ci doar pentru că este „cool”) vei renunţa în mai puţin de un an.
13. Care este opinia ta despre jurnaliștii români?
Pot spune că am întâlnit şi conversat doar jurnalişti buni din presă şi televiziune, despre aceştia pot spune că merită urmăriţi. Însă, ca orice altă persoană de pe această planetă, am şi eu gărgăunii mei când vine vorba despre presa tabloidă sau emisiunile de scandal, motiv pentru care prefer să mă abţin.
14. Ai pe cineva care te inspira în acest domeniu din România?
Îmi place foarte mult de Dan Carbunaru (Calea Europeană), dar şi de Cristian Tudor Popescu, Andi Moisescu, Andreea Esca sau Tiberiu Lovin.
15. Ce planuri ai de viitor?
Să termin facultatea de jurnalism, mi-ar plăcea şi să lucrez maxim 2 ani în domeniu, însă sunt mult mai deschis spre PR & Social Media.
16. Îți urez multă baftă în continuare. În final poți să transmiți un mesaj pentru cititori?
Şi eu îţi urez ţie mult succes în tot ceea ce ţi-ai propus să faci şi îţi mulţumesc pentru interviu. Mesajul meu pentru minunaţii voştri cititori: „Dragilor, vă mulţumesc pentru că aţi avut răbdare să citiţi integral acest interviu şi sper că v-am convins să mă căutaţi pe Google sau blog.”
Andra-Elena Radu