Harta seismică a Bucureștiului – cele mai sigure zone din Capitală
Articol de Sabina Lapadatescu, 9 martie 2015, 15:45
În fiecare an, în jurul datei de 4 martie, cu ocazia comemorării nefericitului eveniment din 1977, cu toții (autoritățile competente, mass-media) ne aducem aminte despre riscul seismic și venim cu „discursuri-pansament” despre importanța consolidării clădirilor sau cu materiale de presă în care subliniem cât de puțin s-a făcut în acest sens. După trecerea datei fatidice, problema s-a rezolvat şi nu mai vorbim despre seism sau despre consolidare până anul viitor.
Rupem această „tradiție” și vă prezentăm un studiu realizat de către Institutul de Fizică a Pământului privind gradul de expunere seismică ale diferitelor zone ale Bucureștiului.
Astfel, pe harta seismică a Capitalei, specialiştii seismologi au putut defini 14 zone, în funcție de accelerația maximă şi perioada de vibrație, în cazul producerii unui seism de 7,5 grade pe scara Richter. Conform studiului, cele mai sigure zone, din punct de vedere seismic, sunt Berceni, Vitan şi Republica.
În schimb, cartierele 1 Mai, Titulescu, Tei şi Floreasca sunt supuse unui risc moderat. Un risc ceva mai mare îl prezintă zona Palatului Parlamentului, cartierele Cotroceni, Militari şi Drumul Taberei.
Riscul major, din punctul de vedere al accelerației și duratei perioadei de vibrație, îl prezintă zona Casa Presei și cartierele Damaroaia, Băneasa, Otopeni și Pantelimon.
Acest studiu apare în contextul în care Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic, iar primarul Capitalei, Sorin Oprescu, afirma, zilele trecute, că este îngrijorat de ritmul foarte lent al programului de consolidare. Edilul Capitalei a subliniat că principalul impediment de care se lovește programul de consolidare este cerința legală a existenței acordului tuturor proprietarilor din imobilul respectiv.
Reamintim faptul că, în Capitală, există 186 de clădiri înscrise în clasa întâi de risc seismic – pericol public. În aceste imobile locuiesc aproape 8.500 de persoane. Majoritatea acestor imobile se află în zona centrală a Bucureștiului, în sectoarele 1, 2 și 3.
Autor: Mircea Apostolescu