Primul ocol al lumii cu un avion solar
Articol de , 9 martie 2015, 18:33
Avionul Solar Impulse 2, alimentat exclusiv cu energie solară, a decolat cu succes in aceasta dimineaţă din Abu Dhabi şi a pornit în prima călătorie în jurul lumii realizata de unaparat de zbor fără a folosi un alt tip de combustibil.
Prima escală a fost fixată la Muscat, capitala sultanatului Oman, unde avionul ar trebui să ajunga dupa aproximativ 12 ore.
Cei doi piloţi elveţieni sunt André Borschberg şi Bertrand Piccard.
Călătoria în jurul lumii, ce va fi realizată în 12 etape, reprezintă încununarea celor 12 ani de cercetări ştiinţifice realizate chiar de catre André Borschberg şi Bertrand Piccard
Bertrand Piccard, provenind dintr-o „dinastie” de savanţi-aventurieri elveţieni, a realizat primul zbor în balon în jurul lumii, fără escală, în anul 1999. Tatal sau, Auguste Piccard, este inventatorul si primul pilot al batiscafului, aparat cu care a coborat in premiera mondiala pana la adancimi abisale ( 4100 de metri in 1954)
Avionul Solar Impulse 2 (SI2) este propulsat cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare care acoperă aripile sale cu o anvergură de 72 de metri – aproape la fel de mari ca un avion Airbus A380.
Însă SI2, construit din fibră de carbon, are o greutate de doar 2,5 tone – la fel ca un automobil 4×4.
În total, aparatul va parcurge 35.000 de kilometri, cu o viteză între 50 şi 100 kilometri pe oră, survolând două oceane: Pacific şi Atlantic.
Etapa cea mai lungă a misiunii va fi cea de cinci zile si nopti consecutive de zbor între Nanjing, în China, şi arhipelagul american Hawaii, în Oceanul Pacific.
Pe timpul noptii avionul va plana, coborand de la inaltimea maxima de zbor de aproape 9000 de metri pana aproape de sol, pentru a urca din nou in timpul zilei.
Timpul lung de planare este rezultatul combinat al finetii aerodinamice cu totul exceptionale a aparatului si al greutatii extrem de reduse in comparatie cu suprafata aripilor.
Internauţii vor putea să urmărească în direct pe site-ul www.solarimpulse.com tot ceea ce piloţii vor face în cabină, dar şi ceea ce se petrece în centrul de control al misiunii, aflat in principatul Monaco,