Ploaia strică semafoarele, in București
Articol de Stefania Grigore, 12 martie 2015, 09:06
De câte ori plouă ceva mai mult, șoferii bucureșteni sunt obișnuiți să se confrunte cu semafoarele defecte. Intersecțiile se blochează, se formează coloane interminabile și toată lumea pierde timp și consumă benzină, in ambuteiaje. Și pietonii au de suferit, nu doar pentru că trebuie să riște, traversând printre mașini, dar și pentru că mijloacele de transport RATB rămân și ele blocate în trafic, iar oamenii stau zeci de minute în stații.
De ce se întâmplă aceste lucruri? Potrivit reprezentanților Administrației Străzilor, dintre cele 434 de intersecții și treceri de pietoni semaforizate, 171 au fost modernizate, făcând parte din programul de management al traficului din București, iar 60% sunt vechi. Defecțiunile apar, conform specialiștilor de la Străzi din cauza infiltrării apei de ploaie sau a celei rezultate din topirea zăpezii in canalele care adăpostesc cablurile electrice, care duce la scurtcircuitarea branșamentelor electrice.
La infiltrarea apei contribuie și cei care fură capacele de la gurile de vizitare ale canalizării in care stau cablurile. Cablurile îmbătrânesc și putrezesc, din cauză că vin in contact cu apa, motivează specialiștii Administrației Străzilor. Si șobolanii strică semafoarele, rozand cablurile de alimentare cu curent electric. O altă problemă este aceea că picăturile reci de apă pluviala vin in contact cu becurile fierbinți, atunci când sticla colorată a semafoarelor este spartă, mai susțin cei de la Străzi.
In ultimii patru ani, Administrația Străzilor a cheltuit circa 4,5 milioane de euro pentru întreținerea și modernizarea rețelei de semafoare.
Autor: Mircea Apostolescu