Ambasadorul Olandei: Romania nu merita inca sa intre in spatiul Schengen
Articol de , 15 martie 2015, 12:05 / actualizat: 15 martie 2015, 14:58
Bucureştiul nu a implementat toate cerinţele iniţiale pentru a deveni membru al UE, a declarat ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, adăugând că există o legătură între aderarea la Spatiul Schengen şi respectarea standardelor europene.
Intr-un interviu la Realitatea TV, Matthijs van Bonzel a declarant ca „În acest moment, aderarea nu este susţinută de Parlamentul olandez pentru că Parlamentul nu consideră că România a implementat toate cerinţele iniţiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene”.
„România nu era pregătită în momentul aderării. Era pregătită din multe puncte de vedere, dar nu în cele esenţiale. Vorbesc aici de legislaţie, de sistemul judiciar, de funcţionarea lui, de eficienţă şi imparţialitate în modul de aplicare a legilor, de corupţia instituţională”, a adaugat el.
Ambasadorul a subliniat faptul că există o legătură între Schengen şi respectarea standardelor UE.
„Unii politicieni au negat această legătură în cei trei ani de când mă aflu aici. Dar există o legătură foarte puternică. Legătura este următoarea: odată ce devii membru al UE şi îndeplineşti toate cerinţele impuse de acest statut şi poate nu toate statele le respectă în practică dar măcar încearcă să facă tot ce le stă în putinţă pentru a demonstra că situaţia este sub control. România a aderat fără să îndeplinească aceste cerinţe dar acum recuperează”
„Am acceptat România (in 2007 – n.red.) doar cu această listă de sarcini fiind de deplin convinşi că va realiza toate aceste lucruri. Când citeşti raportul MCV vedem progrese dar România nu a atins nivelul maxim. Odată ce va ajunge la acest nivel vom merge în Parlament şi le vom spune parlamentarilor noştri că România îndeplineşte toate condiţiile pe care ar fi trebuit să le îndeplinească atunci când a devenit ţară membră UE”, a mai spus Matthijs van Bonzel,
El a explicat că printre lucrurile pe care România le mai are de îndeplinit se află confiscarea averilor ilicite, rata de confiscare în prezent fiind de doar 10%.
Ambasadorul a mai spus că o altă nemulţumire este aceea că statul român nu a plătit compania olandeză care, în urmă cu şapte ani, a recuperat epava unei nave eşuate pe canalul Dunăre-Marea Neagră, deşi există şi un verdict al Camerei Internaţionale de Comerţ de la Paris.