Bucurestenii ar putea ramane de pe 17 martie fara sapte hectare din Parcul Herastrau
Articol de Vicentiu Andrei, 16 martie 2015, 13:42 / actualizat: 16 martie 2015, 15:20
Curtea de Apel Bucuresti va decide pe 17 martie daca bucurestenii isi vor primi inapoi cele sapte hectare din Parcul Herastrau, pe care Carol I l-a lasat mostenire Bucurestiului.
Acest teren a fost vandut de Biroul de Turism si Tineret (BTT) unor afaceristi desi terenul se afla in domeniul public al statului, nu in proprietatea BTT, care era doar administratorul terenului.
In 2013 Tribunalul Bucuresti a numit trei experti care sa constate daca terenul cu pricina face sau nu parte din Parcul Herastrau.
Acestia au concluzionat ca terenul nu face parte din parc, desi se afla pe malul lacului Herastrau.
Abia in 2004 Clubul Sportul Studentesc a intrat în posesia certificatului de atestare a dreptului de proprietate „care a fost tinut la secret de autoritati”, conform reprezentantului clubului, Liviu Doarã.
In 2006 Clubul a fãcut prima plangere penala la DNA, la care nu a primit niciodata un rãspuns.
In 2014 se face o noua plangere de abuz in functie cu consecinte deosebit de grave indreptata impotriva ministrului de atunci al Tineretului si Sportului, Crin Antonescu.
De aceastã data, mai exact în 14 decembrie 2014, DNA a rãspuns ca a retinut plangerea, insa faptele s-au prescris si nu ca atare DNA nu mai poate incepe urmarirea penala.
Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, a comentat in exclusivitate acest subiect la BucurestiFM:
„Adevărul este unul singur, acela că cele 7 hectare au făcut parte întotdeauna din domeniul public, nu un expert sau doi, care nu fac altceva decât să vorbească de faptul că cele 7 hectare sunt în afara Parcului Herăstrău- nici vorbă de aşa ceva. Iar cei 20 de ani apare, care au trecut de la momentul când a fost înstrăinat această suprafaţă, n-au făcut altceva decât să însemne tentativa de construcţii permanente şi într-un fel, să distrugă parcul.
La procesul de bază am produs dovezile necesare că acea zonă din Parcul Herăstrău întotdeauna a fost acolo şi niciodată în altă parte şi a făcut parte din domeniul public. La urma urmei, există un decret regal prin care zona respectivă a fost expropriată de o fabrică de cărămidă…Regele Carol I a plătit toate aceste exproprieri, acolo a luta naştere parcul Herăstrău…Nu doresc altceva decât să se repună adevărul în drepturile lui istorice iar eu am credinţă că justiţia va şti să aprecieze realitatea şi a nu lăsa acest teren la mâna celor care doreau să-l transforme în dezvoltări imobiliare.”
Eu vă spun însă că toate aceste lucruri au fost făcute fără autorizaţie, nu au fost făcute în condiţiile legii şi poate că aceasta reprezintă o frică a celor care au „investit”.
Nu acesta e obiectivul -de a distruge- ci, obiectivul este de a păstra ceea ce este folositor cetăţenilor şi de a termina cu ideea construcţiilor în parc, în aşa fel încât să pot să nu-i privez pe bucuresteni de a se putea plimba în parcul care a fost, este şi sper din suflet că va fi al lor”.
Cel mai mare parc din Bucuresti le ofera locuitorilor Capitalei numeroase variante de relaxare si petrecere a timpului liber.
Printre atractiile marelui parc se numara expoflora, aleile serpuitoare si denivelate, chioscurile, statuile unor personalitati, gradina cu trandafiri, restaurantele si gradina japoneza (amenajata cu sprijinul Ambasadei Japoniei la Bucuresti in 1998).
Atractive si ofertante sunt locurile de joaca pentru copii, posibilitatea practicarii a numeroase sporturi in vreme ce amatorii de plimbari cu barca si vaporasul au din plin aceasta ocazie.
Pentru rollerii din Bucuresti a fost amenajat aici, din 1995, un loc special, numit Skate Park, iar de cativa ani se deruleaza si un program de incurajare a mersului pe bicicleta, oricine putand sa inchirieze pentru o ora o bicicleta prezentand doar un act de identitate.
Pe malul din partea de nord a parcului exista amenajate terenuri de tenis, un club sportiv nautic, terenuri de fotbal, parcuri pentru copii si un parc de distractie.
In Herastrau se organizeaza adesea concerte in aer liber, expozitii florale si canine, precum si alte manifestari cultural-distractive.
Prin bogatia de verdeata, prin locurile sale frumos amenajate si bucuriile pe care le aduce plimbarea prin natura si miscarea in aer liber, Herastraul ramane in continuare un loc foarte iubit de bucuresteni.
Afla de AICI mai multe despre dedesubturile acestei afaceri!
Andreea Erhan
Mircea Apostolescu
Vicentiu Andrei