Ziua Internationala a teatrului pentru copii si tineret si Ziua Mondiala a Marionetei, sarbatorite la Teatrul de animatie Tandarica
Articol de Stefania Grigore, 20 martie 2015, 08:30
La Teatrul Ţăndărică urmează două zile aniversare pline: Vineri, 20 martie şi sâmbătă 21 martie, teatrul din Piaţa Lahovari sărbătoreşte Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, respectiv Ziua Mondială a Marionetei printr-un program gândit atât pentru cei mici, publicul fidel Ţăndărică, cât şi pentru adolescenţi, adulţi şi profesionişti ai scenei.
Astfel, ziua de 20 martie începe cu spectacolul Croitoraşul cel viteaz, dedicat copiilor de peste 3 ani. Evenimentul stă sub semnul campaniei „Du un copil la teatru”, derulată la nivel mondial de ASSITEJ International.
Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret continuă, la Ţăndărică, începând cu ora 19.00, cu premiera spectacolului „Adunarea Păsărilor”, inspirat din poemul persan omonim al lui Farid Uddin Attar. Spectacol nonverbal pentru adulţi, reluat la aproape 20 de ani de la prima punere în scenă, „Adunarea Păsărilor”, în regia lui Cristian Pepino, readuce în actualitate tema căutării unui sens şi a probelor cu care se confruntă, pe acest drum, umanitatea.
Comparat cu poemul original (ori cu dramatizarea lui Peter Brook şi Jean-Claude Carriere din 1979), autorul prezentului text a ţinut cont în primul rând de valoarea şi dimensiunea universal umană a gândirii poetului persan Farid UDdin Attar, a filosofiei orientale, a gândirii înaintate şi a cunoaşterii de sine. Drumul lung şi dificil al “iniţierii” în Adunarea păsărilor, al marii călătorii, se depărtează la Attar, faţă de ceilalţi filosofi şi scriitori orientali, de “cer” şi devine demonstraţia adevărului de pe pământ, a adevărului din om – singur vinovat şi responsabil de destinul său. Tocmai această trăsătură fundamentală a literaturii lui Attar, această desprindere de religie, această deschidere larg umanistă a gândirii lui, explică opţiunea Teatrului Ţăndărică pentru transpunerea acestui text într-un spectacol nonverbal, vizual.
El păstrează pe de altă parte frumuseţea şi originalitatea gândirii orientale, dar se depărtează de fanatismul funciar al credinţelor monoteiste cu precădere al celei islamice, în favoarea raţionalismului, şi al unui sens real pentru o viaţă reală. “Iniţierea” devine astfel un fapt de cunoaştere în act şi “pentru mine”, un drum al conştiinţei spre ea însăşi, temeiul unic al oricărei existenţe autentice în cadre sociale.
Reprezentaţia va fi urmată de lansarea volumului Păpuşi, regizori, profesori, semnat de muzicianul Dan Bălan, un nume legat de multe dintre spectacolele de succes ale Teatrului de Animaţie Ţăndărică.
Sâmbătă, 21 martie, teatrul Ţăndărică stă sub semnul Zilei Internaţionale a Marionetei, sărbătoare UNIMA. Cu această ocazie, Ţăndărică propune iubitorilor teatrului de păpuşi o piesă clasică – Scufiţa Roşie – adaptarea textului fraţilor Grimm, destinată copiilor de peste 3 ani şi părinţilor acestora. Spectacolul păstrează spiritul poveștii clasice, adăugând însă o serie de detalii ale lumii moderne care aduc o atmosferă veselă, antrenantă, colorată și muzicală. Scufița Roșie este prototipul fetiței șugubețe, inimoase dar ușor neascultătoare.