Acord istoric in problema nucleara iraniana
Articol de , 3 aprilie 2015, 18:16
Marile puteri si Iranul au reusit, in cursul noptii trecute, sa ajunga la un acord preliminar privind dosarul nuclear iranian. Acesta deschide calea ridicarii sanctiunilor economice decretate impotriva Teheranului care era suspectat ca vrea sa se doteze cu arme nucleare
Desi presa de la noi a vorbit destul de putin despre asta, acordul are o miza economica foarte mare pentru toata lumea, dar in special pentru europeni.
De ce ar fi bine pentru toata lumea ?
Pentru ca Iranul este a doua tara din lume ca rezerve de gaze si a patra ca rezerve de petrol. Reintrarea Iranului in forta pe piata internationala a petrolului si gazelor ar scadea si mai mult pretul petrolului pentru ca sanctiunile americane si europene au dus la reducerea la jumatate a exporturilor iraniene de petrol.
In plus, dupa ani de sanctiuni economice Iranul duce acum lipsa de foarte multe lucruri, de la avioane de pasageri sau piese de schimb pentru ele, pana la automobile, sau bunuri de larg consum. Este, deci, o piata de 80 de milioane de consumatori care este insetata de importuri si care, daca va putea sa-si reia exporturile la turatie maxima, va avea si cu ce sa plateasca aceste importuri.
In plus Iranul are rezerve mari de fier, aluminiu, plumb si zinc
De ce ar fi bine pentru europeni ?
Pentru ca inainte de decretarea sanctiunilor UE exporta in Iran anual bunuri de 14 miliarde de euro si importa din Iran bunuri de 11 milairde de euro.
Ca exemplu: din cauza embargoului, exportuile francize in Iran au scazut de la 2 miliarde de euro anual la doar 800 de milioane de euro.
Ar fi bine si pentru ca daca europenii vor totusi sa construiasca gazoductul Nabucco, sau ceva echivalent, Iranul este singura alternativa la gazelle din Azerbaidjan, care nu mai sunt disponibile pentru Europa Centrala si de Sud-est din cauza ca proprietarii zacamintelor din Azerbaidjan, adica anglezii si norvegienii au decis sa construiasca propria lor conducta, TAP.
In plus, embargoul european impotriva importurilor de petrol din Iran, decretat in 2012, a lovit dur doua economii europene, Grecia si Spania, care deja aveau de suferit din cauza crizei. Petrolul Iranian are continut mare de sulf, asa ca rafinariile construite in Spania si Grecia ca sa prelucreze acest petrol nu erau adaptate sa prelucreze petrol din alte surse.
Si pentru Romania ar fi bine
Pe vremea comunismului schimburile economice dintre Romania si Iran se ridicau la peste 1 miliard de dolari anual. Noi exportam tractoare, masini agricole, vagoane de marfa, masini-unelte, laminate din otel, sau produse chimice si importam petrol si bumbac. Romania exporta in Iran cu 70% mai mult decat importa din aceasta tara. La un moment dat cei de la Tractorul Brasov au construit tractoare la o fabrica din Iran, la Tabriz
Acum, comertul bilateral este de numai vre-o 300 de milioane de euro, dupa cum spuea fostul ambasador iranian la Bucuresti, Bahador Aminian.
Partea mai grava este ca noi am fost mai talibani decat europenii: daca in toata perioada embargoului europenii au pastrat contacte destul de stranse cu iranul prin vizite inclusiv la nivel de ministri de externe, sau de sefi de asociatii petronale, Romania a avut contacte diplomatice la cel mai scazut nivel, adica a trimis cel mult secretari de stat, iar oamenilor de afaceri li s-a pus mereu in vedere sa nu insiste pe relatia cu Iranul. Oamenii de faceri romani si-au dat seama de potentialul pietei, dar au fost blocati politic.
Rezultatul este ca, daca va axista un nou start, acum noi suntem intr-o pozitie de start mult mai proasta decat occidentalii ca sa re-cucerim piata iraniana.
Cand va fi ridicat efectiv embargoul ?
Pana pe 30 iunie trebuie sa se ajunga la un acord definitive, deci mai este de lucru. Apoi se verifica daca Iranul isi tine promisiunile, de exemplu sa-si reduca numarul de centrifuge pentru imbogatirea uraniului de la 19.000 in prezent la numai 6000 dintre care doar 5000 sa fie in functiune. Agentia Internationala pentru energie atomica (AIEA) va fi insarcinata cu asta. In plus iranul a acceptat sa nu mai imbogateasca uraniul la un porcent mai are de 3,67%, prea mic pentru construirea de bombe atomice, dar sufficient pentru ca sa functioneze o centrala atomica
Cum a putut o tara mare producatoare de petrol si gaze sa intre in criza?
Poate intra si chiar a intrat dupa decretarea embargoului pentru ca veniturile din exporturile de petrol s-au redus la un sfert, , ceea ce a dus la inflatie de 50% iar moneda nationala s-a devalorizat cu 80%. Iranul exporta mult, dar are si populatie multa
Prin comparatie, Arabia Saudita are doar 30 de milioane de locuitori, iar Emiratele Arabe Unite au doar 9 milioane de locuitori.
Nu toata lumea este multumita de acordul la care s-a ajuns ieri.
Israelul s-a opus si se va opune. A amenintat chiarca va actiona unilateral, dar nu cred ca o va face pentru ca daca ataca primul isi va atrage oprobiul international.
Se pare ca lobby-ul isrelian din Statele Unite a facut ca acum Congresul, dominat de republicani, sa analizeze o lege prin care Barack Obama sa fie obligat sa supuna aprobarii Congresului orice acord cu Iranul. Deja un numar de 47 de senatori republicani au avertizat oficial Teheranul ca orice acord semnat de Obama va fi valabil doar in perioada presedintei acestuia.
S-ar putea, deci, sa nu existe, pana la urma, niciun acord, ceea ce ar fi foarte periculos