Cel mai mare accelerator de particule din lume a fost repornit!
Articol de Sorin Pavel, 5 aprilie 2015, 13:20
Fizicienii spera ca repornirea Large Hadron Collider la o putere dubla fata de cea de la experimentele din 2o12 ii va conduce la o descoperire care ar putea fi cea mai mare revolutie in lumea fizicii de la teoria relativitatii a lui Einstein incoace.
Potrivit BBC, profesorul Jordan Nash de la Imperial College London care lucreaza la experimentele de la CERN(European Organization for Nuclear Research) crede ca “deschidem acum o noua fereastra catre Univers pentru a privi mai departe sa vedem ce este acolo.. Avem o multime de teorii despre ce ar putea fi dar inca nu stim si ne place sa credem ca ceea ce vom gasi va fi complet neasteptat”, mai spune profesorul Nash.
Scopul fizicienilor este sa explice cum s-a format Universul, Modelul Standard fiind una dintre teoriile care se bucura de succes.
Modelul explica cum functioneaza lumea din jurul nostru pe baza particulelor de baza care alcatuiesc atomul si cum guverneaza asta interactiunea fortelor naturii. Este vorba despre 17 particule elementare, unele fiind cunoscute de la scoala de la lectiile de fizica, cum ar fi electronul, neutronul sau protonul.
Mai sunt sunt insa altele cum ar fi bosonii care genereaza fortele electrice, magnetice sau nucleare. Odata cu descoperirea bosonului Higgs fizicienii au aflat toate particulele prezise de Modelul Standard.
Totusi modelul are o lacuna. Este incomplet. Mult timp fizicienii au crezut ca modelul poate explica orice. Dar au aparut 2 fenomene greu de explicat.
Mai intai s-a observat ca galaxiile se rotesc cu viteza mai mare decat ar fi posibil. Asta i-a facut pe specialisti sa creada ca ele ar contine de 5 ori mai multa materie decat s-a detectat. Computerele au generat o imagine a materiei negre- o parte invizibila a Universului, care ar constitui cam o cincime din cuprinsul sau, cred fizicienii.
In al 2-lea rand s-a observat ca galaxiile accelereaza independent una de alta conduse de o forta si mai misterioasa pe care cercetatorii au numit-o energie neagra.
In final oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca cea mai stralucita teorie de pana acum- Modelul Standard- explica doar o particica din felul in care functioneaza Universul, cam 5 la suta, noteaza BBC.
Deocamdata au fost pusi in miscare protonii care circula prin cei 27 de kilometri ai tunelului, curand razele de particule vor circula in ambele directii prin conducte paralele. Pentru inceput particulele au energie redusa insa in lunile urmatoare se asteapta ca energia lor sa atinga 13 trilioane de electronvolti, dublu fata de primul experiment iar viteza lor sa ajunga aproape de cea a a luminii.