Ascultă Radio București FM Live

Legea 70, avantaje si probleme

Articol de , 15 aprilie 2015, 18:21

Din 9 mai intra in vigoare legea numarul 70/2015 care limiteaza strict sumele pana la care se pot face plati in numerar intre persoanele fizice, intre firme, sau intre firme si persoanele fizice.

Care sunt limitele

Firmele vor putea efectua tranzactii in bani lichizi in limita a 5.000 lei/zi. Adica incasarile in numerar ale unei firme de la alta firma vor fi  limitate la un plafon zilnic de 5.000 lei, iar platile in numerar de la o firma catre alta firma vor fi si ele limitate la un plafon zilnic de 5.000 lei/persoana,

Si operatiunile in numerar intre firme si persoane fizice, vor fi plafonate, dar la 10.000 lei pe zi. Adica firmele vor putea incasa bani in numerar de la persoane fizice, doar in limita a 10.000 lei pe zi de la o persoana. Mai pe romaneste, nu te vei putea duce cu 50.000 de lei, bani in mana, sa cumperi o masina de la un dealer.

Aceeasi limita va fi aplicata in cazul in care o persoana fizica returneaza la o firma un bun achizitionat  si primeste banii inapoi, sau in cazul in care  o firma nu mai poate presta un serviciu pe care o persoana fizica l-a platit si, evident, ii da banii inapoi.

Vor si scutite de aceasta plafonare persoanele fizice care vor declara pe propria raspundere ca nu au cont in banca si in acest caz vor primi sau vor plati toti banii in cash, chiar daca depaseste limita.

Legea limiteaza si tranzactiile intre persoane fizice

Incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice, se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie.

Tot in lege mai sunt si limite pentru sumele in cash pe care le pot primi de la firme si de la persoanele fizice magazinele de tip cash&cary, adica gen Metro, sau Selgros, sau Auchan.

De ce a fost nevoie de o lege ?

Scopul principal este, evident, limitarea evaziunii fiscale, pentru ca in cazul utilizarii transferurilor bancare este mult mai dificil sa ascunzi unele tranzactii, sau sa ascunzi nivelul tranzactiilor, decat atunci cand plata se face cash.

Un exemplu des intalnit era cumpararea unui bun imobiliar, cand, in multe cazuri, daca nu in marea majoritate a cazurilor, se declarau la notar valori mult mai mici decat sumele platite de fapt, ca sa se plateasca taxe mai mici.

Alt exemplu: vanzarea unor marfuri de contrabanda, de genul tigarilor, dar nu numai.

Deci mare parte din economia gri va fi paralizata

Avantaje si dezavantaje

Principalul avantaj va fi ca persoanele fizice si juridice care fac tranzacii cu sume mari ar trebui, teoretic, sa fie mai ferite de riscul a de fi implicate, fara voia lor, in fraude fiscale, sau in operatiuni de evaziune fiscala.

De asemenea, platile prin banca ii feresc pe platitori de eventualele abuzuri ale inspectorilor antifrauda, intrucat aceste instrumente pot reprezenta o dovada foarte buna care sa sustina ca toate tranzacitiile au fost perfect legale si exista dovezi incontestabile pentru ce anume au fost platiti banii.

Si munca inspectorilor ANAF va fi mai bine tintita, in sensul ca firmele vor atrage atentia ANAF exact in masura in care vor efectua tranzactii in numerar mai mari decat limita impusa de lege. In acelasi timp firmele care nu inregistreaza tranzactii mari in numerar vor fi vizitate mai rar de inspectorii ANAF pentru ca asupra lor nu va pluti suspisciunea de frauda.

In schimb, legea va face viata grea IMM-urilor, mai ales in provincie si la sate unde oamenii folosesc in principal numerarul.

Specialistii estimeaza ca plafonarea platilor in cash ar putea avea un efect negativ asupra IMM-rilor, adica pierderi de clienti (clientii care prefera sa faca plati in numerar pentru ca este mai simplu si mai rapid), sau probleme cu furnizorii (furnizorii care prefera platile in numerar tot pentru ca este mai simplu si mai rapid).

De exemplu: cum va plati o firma mica laptele colectat in ultima luna de la un fermier cu 20 vaci, din satul “X” sa spunem? Fermierul va trebui sa-si deschida un cont la o banca de la oras si sa se duca la oras sa-si recupereze banii cu care, apoi, sa-si plateasca la randul sau angajatii din sat, sa zicem.

Marile obstacole: educatia financiara si informatizarea societatii

Problemele vor fi in primul rand urmare a faptului ca in Romania se mai vehiculeaza inca multi bani lichizi

Ca sa lupti impotriva evaziunii trebuie sa intaresti controalele, adica sa ai mai multi inspectori pe care sa-i deplasezi mai mult in teritoriu. Evident ca nu ar fi nevoie sa avem de zece ori mai multi inspectori, sa zicem, daca am trai intr-o societate in care toate tranzactiile trec prin banca.

Dar pentru asta ar trebui, in primul rand, sa existe mult mai multe banci in mediul rural si in orasele mici, apoi ar trebui sa existe o educatie financiara mult mai bine dezvoltata si, in fine, ar trebui sa fim o societate mult mai informatizata decat suntem acum. Adica ar trebui sa existe conexiuni de Internet fiabile si rapide pe tot teritoriul si sa existe un nivel general de educatie  suficient pentru ca toti oamenii sa se descurce pe Internet.

 

 

 

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut