Anul acesta se împlineasc 30 de ani de când Consiliul Uniunii Europene a hotărât ca 9 mai să fie desemnată Ziua Europei
Articol de Stefania Grigore, 9 mai 2015, 09:10
Pentru celebrarea aceastei zile, în Capitală au avut loc mai multe evenimente organizate de MAE în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti – Centrul de proiecte şi Programe educaţionale şi sportive pentru copii şi tineret în colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, A.N.P.C.P.P.S.R (Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România), Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Biroul Parlamentului European (BIPE) şi Ambasadele statelor membre UE la Bucureşti.
Totuşi evenimentul care a avut impactul cel mai mare pentru zeci de mii de bucureşteni, a fost “Metro Europe”
Staţiile de metrou Eroilor, Izvor, Piaţa Universităţii (pasaj), Piaţa Unirii (tronsoanele 1 și 2), Piaţa Romană, Piaţa Victoriei (tronsoanele 1 şi 2), Grozăveşti, Ştefan cel Mare, Crângaşi, Gara de Nord, Timpuri Noi, Aviatorilor şi Pipera, au fost marcate cu însemne ale statelor membre UE și au găzduit o serie de activități, de la recitaluri muzicale, la proiecţii de videoclipuri şi spectacole de dansuri tradiţionale.
Standul României care a fost organizat în staţia de metrou Victoriei, a cuprins o expoziţie de artă populară realizată de Muzeul Ţăranului Român cu tema „Tezaure româneşti din patrimoniul protejat UNESCO”. Aici pasagerii metroului bucureştean au putut admira în trecere, ceramica de Horezu (inclusă în patrimoniul cultural imaterial în decembrie 2012), precum şi scoarţa românească (propusă pentru includerea în patrimoniul cultural imaterial în martie 2015). De asemenea, la standul României au fost instalate două puncte de informare cu materiale de interes general privind Uniunea Europeană dar şi cu materiale specifice MAE, de interes pentru cetăţenii români.
La staţia de metrou Timpuri Noi, standul Ungariei i-a întâmpinat pe bucureşteni cu muzică tradiţională, cu informaţii şi pliante despre cultura ţării vecine şi despre atracţiile turistice. Personalul prezent la standul Ungariei şi-a arătat de asemenea dorinţa pentru întărirea schimburilor culturale dintre cele două ţări, prin intermediul Centrului Cultural Maghiar de la Bucureşti.
Vă oferim în continuare o galerie foto cu standurile României şi Ungariei, precum şi două declaraţii despre însemnătatea zilei de 9 Mai, oferite de Radu Podgoreanu, Ministru secretar de stat în cadrul MAE şi de Koşa Andraş Laszlo, directorul Institutului Maghiar de la Bucureşti.
Autor: Sorin Savin