Programul National de Cadastru
Articol de , 11 mai 2015, 18:12
Astazi a inceput oficial Marea Incadastrare, cum a fost supranumita, in gluma, operatiunea prin care statul isi propune ca pana in anul 2023 cel tarziu toate proprietatile imobiliare din Romania, case si terenuri, sa aiba cadastrul facut. Operatiunea va fi gratuita pentru toti proprietarii de bunuri imobiliare.
De ce era nevoie
In primul rand pentru a permite realizarea unei agriculturi moderne, pe suprafete mari, care sa permita exploatatii industriale, adica si profitabile si corespunzatoare calitativ.
In 2010, în UE‐27 erau un număr de aproape 12 milioane de ferme, suprafaţa medie a unei ferme fiind de 14,3 ha. România deţine 7,6% din suprafaţa agricolă utilizată la nivelul Uniunii Europene, dar circa o treime (31,5%) din numărul total al exploataţiilor agricole din UE, respectiv 3,63 milioane. Dimensiunea medie a unei expoatări agricole în România este de 3,6 hectare, de patru ori mai mica decat media UE.
Apoi, statul trebuie sa aiba si el o evidenta clara a terenurilor si imobilelor, unde sunt amplasate, cat de mari sunt si cate sunt si trebuie sa stie fiecare proprietar ce detine, cat detine si unde detine. În privinţa clădirilor, la recensământul din 2011 a fost înregistrat un număr de 5.103.000 de clădiri în care se aflau 8.451.000 de locuinţe convenţionale.
Alt argument este ca dezvoltarea infrastructurii de transport si a retelelor de energie nu se poate face daca nu stii exact cine este proprietarul terenului respectiv, ca sa stii cu cine discuti.
In fine, programul are calitatea ca va pune ordine şi în ceea ce priveşte sistemul de impozitare a proprietăţilor, pentru ca statul va sti clar cine ce proprietati detine, unde sunt amplasate si ce dimensiuni au acestea
Cate terenuri si case au fost incadastrate pana acum
Pe 30 aprilie, cand a fost conferinta de presa de lansare a acestei campanii, ministrul dezvoltarii regionale, Liviu Dragnea, spunea că, potrivit estimărilor oficiale, în România exista circa 40 de milioane de proprietati imobiliare (terenuri, clădiri, apartamente), din care 20% se află în mediul urban, iar restul de 80%, în mediul rural.
Liviu Dragnea afirma ca din acestea, doar circa 7,4 milioane sunt înregistrate în evidențele de cadastru, ceea ce reprezintă puțin peste 18% din total.
Concentrarea proprietatilor agricole prin vanzare-cumparare nu este posibila cat timp nu exista cadastru, iar de aceasta porblema s-au lovit toti investitorii romani si straini din agricultura romaneasca. Proprietarii de terenuri, in mare lor majoritate tarani batrani, dar si oraseni care au mostenit terenuri, poate ar fi dispusi sa vanda, dar deobicei nu au bani sa plateasca cadastrul.
In plus, daca ar fi cadastrul facut ar cestere si valoarea terenului, pentru ca investitorul interesat sa cumpere va fi mult mai doritor sa vina in Romania pentru ca va avea viata mult mai simpla.
In fine, majoritatea celor care si-au reconstituit dreptul de proprietate in realitate nu poseda o singura parcela marte ci mai multe parcele aflate in locatii diferite, chiar in comune diferite.
Ce spune hotararea de guvern
Programul national de cadastru si carte funciara va dura intre 2015 si 2023 si va fi gestionat de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara
Inregistrarea sistematica a imobilelor inseamna, in principal: identificarea imobilelor si a detinatorilor, realizarea de masuratori cadastrale, colectarea actelor juridice de la detinatori, integrarea si prelucrarea datelor si intocmirea documentelor cadastrale, afisarea publica a documentelor cadastrale,
Principalii beneficiari ai rezultatelor directe sunt proprietarii imobilelor, persoane fizice sau juridice, inclusiv institutiile publice, iar finantarea activitatii este asigurata din fondurile Agenției Naționale de Cadastru si din fonduri europene
Programul va fi implementat până în 2023, după un calendar anual bazat pe ”veniturile certe, prognozate la acest moment” ale Agentiei Nationale de Cadastru.
Prioritate vor avea: „unitatile administrativ-teritoriale care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură la nivel național ex. autostrăzi; apoi unități administrativ-teritoriale care fac obiectul unor proiecte de dezvoltare locală, si, in fine, unitățile administrativ-teritoriale ale comunităților aflate în condiții de sărăcie extremă.
In plus, vor fi realizate ortofotoplanuri pentru 320 de municipii și orașe
In perioada 2015-2018 se vor realiza ortofotoplanuri pentru 13 municipii: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, Galați, Ploiești, Oradea, Brăila, Arad, Pitești și Sibiu. Ortofotoplanurile pentru restul de 307 de municipii și orașe sunt programate să fie realizate în perioada 2016-2020.
Ortofotoplanul este fotografie aeriană, la scară de 1:1000 din care rezultă ortofotoplanurile în format digital care sunt adecvate interpretării şi vectorizării parcelelor. Imaginile digitale color au o rezoluţie pixelului la teren de 30 cm.
In plus, marea incadastrare prevede si conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale în format digital. In acest fel oricine vor putea accesa electronic toate datele publice care sunt la dispozitia Agentiei Nationale de Cadastru.
Participarea proprietarilor de case si terenuri este obligatorie.
Mai ales ca nu te costa nimic.
Liviu Dragnea a fost intrebat ce se va intampla daca cineva nu va dori sa-si declare proprietatile si a raspuns : “Cred că sunt sau se vor găsi soluţii ca să se treacă de la rea-voinţă la bunăvoinţă sau bună-credinţă. Este foarte greu pentru cineva să explice de ce nu vrea să îşi intabuleze proprietatea, pentru că asta înseamnă că vrea să fugă de impozite şi taxe. Până la urmă, acest program naţional de cadastru, poate, la prima vedere, marea majoritate a oamenilor nu înţeleg câte efecte va avea. Cei care ştiu câte efecte va avea, pe unii o să-i deranjeze, pe alţii o să-i bucure, dar, până la urmă, se va realiza”
Alt avantaj pentru detinatoriid e terenuri si/ sau de case este ca li se vor elibera certificatele pentru înscrierea în cartea funciară și li se vor eliberara certificatele de moștenitor în cazul succesiunilor care sunt inca dezbătute.