Ascultă Radio București FM Live

Activitatile artistice ale copiilor care sunt platite trebuie declarate

Activitatile artistice ale copiilor care sunt platite trebuie declarate

Articol de Sabina Lapadatescu, 15 mai 2015, 14:06

Este oficial! De astazi parintii ai caror copii urmeaza sa castige bani din reclame, filme, piese de teatru, concerte sau alte activitati asemanatoare trebuie sa anunte acest lucru la serviciul public de asistenta sociala.

Daca parintii nu respecta aceasta obligatie, pot fi sanctionati cu amenzi de pana la 5.000 de lei.
Potrivit directorului executiv al Directiei generale de Asistenta Sociala si Protectia copilului sector 6, Nicolae Gorunescu, Guvernul incearca sa reglementeze prestarea de servicii oarecum profesionale ale copilului in diverse domenii.

Cum se va face acest lucru?

 

Nicolae Gorunescu spune ca nu se vor face alte impozitari ale veniturilor obtinute in urma unor astfel de activitati in afara celor prevazute de lege.

 

Aceste declaratii se vor face pe un tipizat numit nota de informare, la care se vor atasa mai multe acte, cum ar fi avizul medical, o adeverinta de la scoala si nu in ultimul rand un aviz de la psiholog.

Mamicile sunt revoltate de aceasta hotarare:

 

Prevederile referitoare la prestarea de catre copii a activitatilor remunerate sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 75/2015, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 115 din 13 februarie si se aplica de la data publicarii. Totodata, in actul normativ este stabilit ca prevederile referitoare la amenzi se aplica dupa 90 de zile de la intrarea in vigoare a acestuia, adica din data de 14 mai.

cleopatra stratanPotrivit noilor dispozitii, parintii sunt obligati, inainte de inceperea activitatii copiilor, sa informeze serviciul public de asistenta sociala ca acestia vor castiga bani din filme, reclame sau piese de teatru (printre altele), daca nu vor sa fie amendati.

Concret, acest lucru se face prin depunerea unei note de informare, insotita de urmatoarele documente:

– copia certificatului de nastere/actului de identitate al copilului (dupa caz);
– copii ale actelor de identitate ale parintilor;
– copia actului de identitate al insotitorului (daca este cazul);
– certificatul medical (eliberat de un medic pediatru) prin care sa se ateste daca minorul este apt pentru a desfasura activitatea in cauza;
– avizul psihologic prin care sa se precizeze daca particularitatile psihice ale copilului il recomanda pentru activitatea in cauza, daca acesta a fost informat, in functie de varsta si gradul de intelegere, si este de acord cu participarea la activitate, precum si recomandari speciale privind durata activitatii si activitatea continua;
– avizul medicului sportiv (pentru copiii care participa la activitati sportive de performanta), plus recomandari speciale privind durata activitatii si activitatea continua;
adeverinta din partea unitatii de invatamant la care este inscris copilul (daca activitatea este prestata in perioada programului scolar).

De asemenea, in cel mult zece zile lucratoare de la inceperea activitatii copilului, parintii trebuie sa transmita serviciului public de asistenta sociala o copie certificata „conform cu originalul” a contractului incheiat cu organizatorul.

Cei care nu informeaza serviciul public de asistenta sociala inainte de inceperea activitatii copilului sau care nu transmit copia certificata a contractului risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.

Copiii pot sa presteze activitati platite in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling in teatru copiibaza unui contract incheiat intre organizator si parinti care sa respecte prevederile Codului civil, potrivit HG nr. 75/2015. Totusi, contractul poate fi incheiat si direct cu copilul, insa doar daca acesta a implinit 14 ani si daca a primit incuviintarea parintilor.

Mai exact, conform actului normativ, copiii pot sa desfasoare activitati in calitate de:
actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat la manifestari cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, opera, balet, circ, concursuri de dans, de muzica sau interpretare, dar si orice alte concursuri sau activitati de scena; figurant sau model la prezentari de moda; sportiv profesionist in sportul de performanta.

Atentie! Pentru aceste activitati, copiii pot incheia contracte individuale de munca incepand cu varsta minima de angajare. Codul muncii stabileste ca o persoana fizica dobandeste capacitatea de munca odata cu implinirea varstei de 16 ani, insa, in anumite conditii, minorul poate deveni salariat si de la implinirea varstei de 15 ani.

In ceea ce priveste organizatorul, acesta poate fi, asa cum se arata in HG nr. 75/2015,persoana fizica/juridica ce se ocupa de organizarea si desfasurarea de activitati cu caracter profesional sau de organizarea de evenimente ocazionale in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling.
Activitatile pot fi prestate doar intre anumite intervale orare

In desfasurarea activitatilor platite la care iau parte copiii, organizatorii trebuie sa respecte niste conditii stricte. Acestea tin, in principal, de anumite intervale orare ale zilei, durata activitatii si pauzele necesare.

Inainte de toate, activitatile – care nu trebuie sa fie munci periculoase pentru copii – pot avea loc, in functie de varsta, intre orele:

9:00 — 17:00 – pentru copiii cu varsta sub cinci ani;
8:00 — 20:00 – pentru copiii cu varsta cuprinsa intre cinci si 12 ani;
7:00 — 22:00 – pentru copiii cu varsta de peste 12 ani.

In ceea ce priveste durata activitatii, aceasta trebuie sa fie de cel mult:

o ora pe saptamana – in cazul copiilor care au sub un an;
doua ore pe zi – in cazul copiilor de 1-5 ani;
patru ore pe zi – in cazul copiilor de 5-12 ani;
sase ore pe zi – in cazul copiilor de peste 12 ani.

In hotararea Guvernului este subliniat ca activitatea continua poate fi prestata timp de cel mult 15 minute, in cazul copiilor care au sub un an, cel mult 30 de minute, in cazul celor care au intre 1-5 ani, si cel mult 45 de minute, in cazul celor de peste cinci ani.

Dupa fiecare activitate continua, copiii au dreptul la pauze scurte de 10-15 minute. Acestia au dreptul si la o pauza mare de cel putin 30 de minute, in functie de varsta, si pot sa presteze saptamanal activitati in cel mult patru zile consecutive.

„Activitatile care se organizeaza pe timpul vacantelor scolare nu trebuie sa afecteze respectarea dreptului copilului la timp de odihna si timp liber. In cazul activitatilor care se desfasoara pe o perioada mai mare de doua luni se va acorda copilului o pauza de 14 zile, dupa primele 60 de zile de activitate”, mai este precizat in HG nr. 75/2015.

Atentie! Copilul trebuie sa fie insotit de un adult pe toata durata prestarii activitatilor. Acesta poate fi atat unul dintre parinti, cat si o persoana desemnata de acestia sau de organizator. Daca insotitorul desemnat nu-si respecta atributiile, acesta risca sa fie amendat cu sume cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei.

Tot de astazi, daca organizatorii nu respecta conditiile impuse pentru desfasurarea activitatilor de catre copii, risca sa primeasca amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei.
Pe deasupra, acestia sunt obligati sa asigure asistenta medicala (daca este cazul) si acces la cabine, vestiare, spatii igienico-sanitare, spatii de recreere si odihna. In caz contrar, amenzile aplicabile pornesc de la 3.000 de lei si ajung pana la 5.000 de lei.
Banii castigati de copil trebuie sa fie administrati de parinti in conformitate cu prevederile Codului civil.

„Daca exista suspiciuni cu privire la utilizarea de catre parinti/reprezentantii legali a sumelor obtinute de copil in alt scop decat cel al interesului superior al acestuia, reprezentantii directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului solicita parintilor sau, dupa caz, reprezentantului legal al copilului sa prezinte un raport cu privire la modul in care au administrat veniturile copilului obtinute din activitatile prestate”, stabileste hotararea Executivului.

Daca parintii refuza sa prezinte raportul sau nu pot sa justifice cum au cheltuit banii castigati de copil, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului poate sa sesizeze instanta de tutela.

Autor: Andreea Erhan

Vreme frumoasă, dar rece în Capitală!
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 07:03

Vreme frumoasă, dar rece în Capitală!

Astăzi, în Capitală, vremea va fi predominant frumoasă, dar rece dimineaţa. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la...

Vreme frumoasă, dar rece în Capitală!
UPDATE: REFERENDUM BUCUREȘTI 2024
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 06:31

UPDATE: REFERENDUM BUCUREȘTI 2024

Update ora 21.20 – Până la ora 21.00, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 731.990 de...

UPDATE: REFERENDUM BUCUREȘTI 2024
UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 06:23

UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024

Update ora 20:00 – Prezența la vot, la alegerile prezidențiale, a depășit 50%. Până la această oră s-au prezentat la urne 51, 27%...

UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024
Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 02:37

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit

Într-un nou episod al derby-ului feroviar din campionatul României, echipa antrenată de Dan Petrescu și formația condusă de pe margine de...

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 22:27

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica...

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 16:12

Fapte interzise în ziua votării!

Peste 4.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizaţi în Capitală pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor...

Fapte interzise în ziua votării!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 14:09

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!

De la 1 decembrie 2024, intră în vigoare noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand. Șoferii care vor să vândă o mașină second-hand...

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 13:31

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!

Îndrăgitul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Cântărețul a suferit un puternic accident vascular cerebral....

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!