Ascultă Radio București FM Live

Pensiile noastre

Articol de , 25 mai 2015, 18:48

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) care au devenit functionale pe 20 mai 2008, au implinit la mijlocul saptamanii trecute, pe 19 mai, exact 7 ani de functionare efectiva. In acest interval ele au produs un castig net peste 1 miliard de euro dupa cum afirma Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Cati romani cotizeaza la Pilonul II de pensii

Oficial sunt in prezent peste 6 milioane 300 de mii de romani care contribuie in acest sistem, adica toti salariatii (si de la stat si de la privat) care in 2008 aveau sub 45 de ani, la care se adauga toti salariatii care s-au angajat de atunci (si la stat si la privat).

Reversul medaliei: la 30 iunie anul trecut doar 3 milioane 190 de mii de romani erau inregistrati ca au avut contributii repetitive.

In luna iunie 2014 numarul participantilor cu contributii lunare, , a fost de 3,75 milioane (60,8% din total participantilor oficia inregistrati la Pilonul II)

Deci circa 40% din cei care sunt oficial inscrisi la Pilonul II fie nu au avut contributiile varsate decat din cand in cand, fie nu au avut deloc contributiile varsate (pana la 3o iunie anul trecut erau aproximativ 190 mii de persoane care nu au avut nicio contributie virata de la inceputul Pilonului II).

De ce nu sunt varsate contributiile pe pensii in mod constant

Pe 18 martie anul acesta, Marius Raţiu, directorul general al Aegon Pensii Private a anuntat ca doar 58% din conturile de pe Pilonul II sunt alimentate cu regularitate, ceea ce înseamnă că mai mult de 40% din angajatorii deţinătorilor de conturi nu plătesc constant contribuţiile de asigurări în contul angajaţilor.

Unul din motive ar fi ca multi contributori au avut intreruperi in munca, adica au avut perioade mai lungi, sau mai scurte, in care nu au avut un loc de munca.

Alta explicatie, si poate cea mai grava, este ca unii din angajatorii privati pur si simplu nu au varsat la stat contributiile pe care ar fi trebuit sa le verse.

Mai rau este ca, asa cum spune tot Marius Ratiu, pe romani pare ca nu-i intereseaza aceasta situatie: doar o mică parte dintre deţinătorii de conturi îşi verifică stadiul alimentării şi se interesează de starea acestora.

Cati bani s-au adunat in fondurile de pensii private obligatorii

In cei 7 ani de functionare, fondurile de Pilon II au incasat de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) si Casa de Pensii Sectoriala a Armatei (CPS MApN) contributii brute in valoare totala de 16,72 miliarde lei asa ca in prezent Pilonul II a ajuns sa administreze active nete in valoare de 21,2 mld. lei.

APAPR afirma ca diferenta dintre contributiile incasate si suma totala, adica 4 miliarde 48o de milioane de lei, reprezinta castigul realizat din investitii, dupa ce au fost eliminate toate comisioanele de administrare percepute. Asta inseamna ca randamentul mediu a fost de  10,93% pe an in cei 7 ani de activitate.

Asta inseamna mai mult decat dublul celor mai bune dobanzi la depozitele bancare pe un an.

Acestea fiind zise, trebuie sa verificam si la ce fond de pensii mai contribuim efectiv, pentru ca, de-a lungul anilor, au existat fuziuni, si acum mai exista doar 7 fonduri de pensii pilonul II si 8 fonduri de pensii pilonul III.

Situatia lor centralizata, inclusiv datele de contact, se gaseste pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

In ce sunt investiti banii de pensii

Conforma APAPR,  circa 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate in Romania, in active locale. Adica sunt investiti in actiuni la companiile listate la bursa din Bucuresti, in obligatiuni de stat, in obligatiuni municipale, sau in depozite bancare

Fondurile de pensii sustin ca au investit in cei 7 ani aproape 20% din activele aflate in administrare in actiuni listate la bursa. Doar pe Bursa de Valori de la Bucuresti, detinerile fondurilor de pensii private depasesc azi 850 de milioane de euro, plasandu-le astfel in categoria celor mai mari investitori institutionali locali.

Fondurile de pensii au participat la privatizarile partiale prin listare la Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica, dar au cumparat obligatiuni, de genul celor emise de Transelectrica sau, de curand, de Primaria Municipiului Bucuresti).

In plus, fondurile de pe Pilonul II mai investesc on obligatiuni emise de Banca Mondiala, sau de BERD sau de Banca Europeana de Investitii si in actiuni la firme straine, sau la banci straine

Viitorul pensiilor noastre este asigurat

Da si nu.

Da, pentru ca fondurile de pe pilonul II sunt obligate prin lege sa asigure o rentabilitate cel putin egala cu rata inflatia.

Nu pentru ca inflatia a scazut foarte mult, in toata Europa, in consecinta dobanzile oferite de obligatiunile de stat inclusiv cele emise de statul roman, au scazut foarte mult, au scazut foarte mult si randamentele la obligatiunile municipale (Bucurestiul a emis obligatiuni la o dobanda medie de sub 4%) si au scazut foarte mult si dobanzile la depozitele bancare in toata lumea.

Deci, daca vor dori sa aiba un profit cat de cat consistent, fondurile de pensii vor trebui  se riste mai mult, sa investeasca mai mult in actiunile companiilor listate la bursa din Bucuresti si la bursele din strainatate, adica investitii la care castigul nu mai este nici sigur nici usor de calculat, ca in cazul obligatiunilor, sau in cazul depozitelor la banci.

Cu siguranta randamentul va fi cel putin egal cu rata inflatiei, dar este improbabil ca pe viitor sa mai ajunga la peste 10% pe an.  Sau ar putea ajunge, insa cu pretul asumarii unor riscuri de investitie mult mai mari decat pana acum.

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut