Premierul Victor Ponta, urmărit penal de DNA
Articol de Sabina Lapadatescu, 5 iunie 2015, 12:08
Premierul Victor Ponta este urmărit penal de procurorii DNA.
El este acuzat de fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală în cazul Dan Şova.
Victor Ponta a fost audiat în aceasta dimineaţă la sediul DNA.
„La data de 30.08.2007, între SCA ‘Şova şi Asociaţii’ reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat ‘Ponta Victor-Viorel’ reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară”, precizează DNA.
Prin act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/ lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel, mai arată procurorii. Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru.
Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, Ponta, în calitate de avocat, a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.
„Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA ‘Şova şi Asociaţii’, care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi”, adăugă procurorii.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfăşurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de cel dintâi, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.
„Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi. Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008. Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda ‘copy paste’ după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA ‘Şova şi Asociaţii’, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte”, se precizează în comunicatul DNA.
Conform sursei citate, Ponta ar fi folosit o parte din sumele obţinute de la SCA ‘Şova şi Asociaţii’ pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.
„În perioada 11.11.2008 – iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/ lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi”, mai precizează procurorii.
Autoturismul ar fi fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA ‘Şova şi Asociaţii’, la solicitarea expresă a lui Ponta.
Astăzi, la DNA, lui Victor Ponta i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile anterior descrise, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În aceeaşi cauză, procurorii menţionează faptul că au constatat că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Victor Ponta şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale), fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru.
„În calitate de prim-ministru, Ponta l-a desemnat pe Dan Şova, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova, constând în sume de bani (în total aproximativ 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism”, spun procurorii, în legătură cu celelalte acuzaţii.
Probele administrate au relevat, conform procurori, că Ponta ar beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA ‘Şova şi Asociaţii’ şi Cabinetul de Avocat ‘Ponta Victor-Viorel’.
În perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 Ponta ar fi beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA ‘Şova şi Asociaţii’ în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aproximativ 6.000 lei/ lună) iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta, în total suma de 79.641,11 lei.
„Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al DNA iniţiază procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârşit infracţiunile de conflict de interese a îndeplinit funcţia de prim-ministru”, informează DNA.
Sursă: Agerpres