Ascultă Radio București FM Live

Optimismul romanilor si preturile la alimente

Articol de , 9 iunie 2015, 18:21

Peste o treime dintre romani considera ca in acest an nivelul lor de trai este mai bun decat in 2014, dar unul din cinci romani continua sa traisca sub limita de subzistenta .

Acestea sunt doua dintre concluziile unui studiu al companiei de cercetari de piata Millward Brown realizat pe baza datelor culese in luna februarie si publicat astazi.

Cifrele

Este important de stiut ca studiul a fost facut pe un esantion de locuitori exclusiv din mediul urban, deci este greu de spus cat de reprezentativ este el pentru toata populatia.

Acestea fiind zise, studiul spune ca 35,2% dintre romani consideră că nivelul de trai este unul “mai bun’”faţă de 2014. Prin comparartie, in 2014 doar 26,1% dintre respondenţi  au afirmat ca o duc mai bine decat in 2013. Totodată, 3,9% dintre cei care au raspuns afirmă că, in opinia lor, 2015 va fi un an “mult mai bun” decât 2014.

Concomitent cu cresterea ponderii optimistilor a sazut ponderea pesimistilor: 14,5% dintre romani consideră că nivelul lor de trai în acest an va fi mai rău decat anul trecut (in 2014 procentul era de 23,8%)  si  6,9% spun că va fi mult mai rău (in 2014 procentrul era de 11,6%).

Pe de altă parte, 39,5% dintre români sunt de părere că nivelul de trai în 2015 este la fel ca 2014.

Une peste alta, optimistii si super-optimistii reprezinta  39,1% dintre romani, cei care nu sunt nici optimisti nici pesimisti 39,5%, iar pesimistii si ultra-pesimistii reprezinta 21,4%.

Potrivit aceluiasi studiu, 20% din populaţia României trăieşte, sau traia în ianuarie 2015, sub limita de subzistenţă, cu un venit care nu le ajunge nici pentru strictul necesar. Situatia este, totusi, ceva mai buna decat cea din ianuarie 2014, când cei care aveau venituri sub limita de subzistente erau in procent de  24,5%.

Prin contrast, doar 2,6% din populaţia României afirma ca îşi permite să cumpere toate produsele necesare, fără să facă restrângeri.

Ingrijorarile romanilor

Datele pentru studiu au fost colectate la inceputul anului, adica in luna februarie, asa ca s-ar putea sa socheze faptul ca patru romani din cinci (79,3%) s-au declarat ingrijorati de cresterea preturilor.

67% erau ingrijorati de izbucnirea unui razboi (intre timp situatia din Ucraina s-a mai stabilizat) iar 59,4% se declarau ingrijorati de izbucinrea unei epidemii

60,4% dintre români au declarat că salariul sau pensia reprezintă principala sursă de venit.

Salariile, conform Institutului National de Statistica

Conform INS, in luna aprilie câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2564 lei, cu 1,4% mai mare decât în luna martie . Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1857 lei.

Cele mai mari salarii erau în extracția petrolului brut şi a gazelor naturale (5031 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1014 lei).

Comparativ cu luna aprilie din 2014, câştigul salarial mediu nominal net in Romania a crescut cu 7,0%, iar câştigul salarial real a fost de 106,3%.

In fine, față  de luna octombrie 1990, cand s-au liberalizat preturile, indicele câştigului salarial real a fost in luna aprilie de 136,9%. Deci puterea de cumparare reala a crescut cu aproape 37% din 1990 pana acum.

Preturile la alimente dupa reducerea TVA

Se pare ca cel putin marii retaileri au jucat cinstit dupa reducerea de TVA. Cel putin daca este sa le gidam dupa Indexul Alimentar publicat astazi de Ziarul Financiar(ZF).

ZF a comparat preturile la produsele comercializate de trei magazine online: Carrefour Online, Cora Drive si Mega Image. Comparatia este intre preturile din 29 aprilie si preturile de ieri.

Scaderea medie de preturi a fost de 13,5% la Carrefour Online, de 11,7% la Cora Drive si de 9,3% la Mega Image.

Sunt si recorduri de reduceri: la unul din magazinele analizate puii au scazut cu 20%, iar ciocolata Milka cu 27%, la altul Zaharul Margaritar a scazut cu 20% iar mustarul a scazut cu 27%, la al treilea, Salamul Banatean a scazut cu 27%.

Si totusi apar stiri si declaratii ale unor persoane foarte serioase ca preturile nu au scazut.

Cine are dreptate ?

Toata lumea are dreptate.

Marile lanturi de magazine au respectat  regulile jocului si au redus preturile, dar asta nu inseamna ca TOATE supermarketurile din tara si TOTI comerciantii din tara au redus preturile.

Pentru  ca nimeni nu poate sa oblige un comerciant sa reduca preturile. Doar piata il poate obliga, adica cumparatorii care nu vor mai cumpara de la el ci se vor duce la un magazin mai ieftin.

Asta in principiu, pentru ca multi romani vor prefera sa plateasca mai mult la buticul, sau la supermarketul “no-name” din coltul blocului decat sa se deplaseze doua statii de tramvai pana la un magazin mai ieftin.

In plus, asa cum au existat semnale, se pare ca unii producatori au crescut preturile de livrare ale produselor catre magazine, stiind ca lumea ii va acuza pe comercianti.

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut