Două cataloage de preţuri pentru medicamente
Articol de Sabina Lapadatescu, 11 iunie 2015, 16:05
De la 1 iulie, preţurile medicamentelor comercializate în România vor fi stabilite conform unor cataloage de costuri realizate de Ministerul Sănătăţii.
Unul dintre acestea stabilleşte preţurile maxime care pot fi folosite pe piaţă românească iar celălalt prevede preţurile pentru cei aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, spune vicepreşedintele Agenţiei Naționale a Medicamentului, Marius Tănasă.
Diferenţa de preţ între cele două cataloage este de 10%.
Actorii din piața farmaceutică susțin că aplicarea acestui ordin va îngreuna accesul pacienților la tratament.
Directorul executiv al Asociației Romane a Producatorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu, susține că perioada în care se stabilesc preţurile la medicamente creează o stare de nesiguranţă în sistemul sanitar:
Prin aplicarea acestui noi sistem de preţuri, piața farmaceutică s-ar putea bloca, susține unul dintre reprezentanții pieței farmaceutice, Iulian Trandafir:
Iulian Trandafit a mai precizat că acest sistem în care funcționează două cataloage de prețuri la medicamente a mai fost în Spania, dar metoda a fost criticată de Comisia Europeană.
Una dintre consecințele instabilității prețurilor este retragerea a 900 de produse de pe piaţa farmaceutică românească, pentru care autorităţile susţin că există alternative terapeutice.
Autor: Mihaela Arion