Ascultă Radio București FM Live

Hidroelectrica a scapat de „baietii destepti”

Articol de , 11 iunie 2015, 18:19

Compania Hidroelectrica a anuntat astazi, intr-un comunicat de presa ca a castigat si ultimul proces pe care il avea pe rol cu “baietii destepti” din energie, dupa ce Tribunalul Bucuresti dat dreptate companiei in duelul juridic cu traderul de energie Alpiq Romindustries. Alpiq era ultima dintre societatile comerciale poreclite “baietii destepti” care reusisera in trecut sa incheie contracte prin care cumparau de la Hidroelectrica energie electrica la preturi sub cel de productie si apoi o vindeau la pretul pietei.

Este una dintre cele mai bune vesti anul acesta.

In primul rand pentru ca din cauza contractelor incheiate cu societati precum Alpiq, in perioada 2006 – 2012, Hidroelectrica a pierdut peste 1 miliard Euro, reprezentand diferenta dintre pretul pietei  la energie electrica si pretul prevazut in contractele cu traderii de energie respectivi.

Adica a pierdut in primul rand statul roman, pentru ca Hidroelectrica este companie cu capital majoritar de stat: statul detine 80% din actiuni iar Fondul proprietatea detine 20%.

Deci statul a pierdut venituri de 800 de milioane de euro, bani pe care pe care, daca i-ar fi avut, probabil ca nu ar fi fost nevoit sa taie pensile si salariile.

Conform comunicatului Hidroelectrica, doar contractul cu Alpiq Romindustries a generat pierderi de 422 milioane lei intre 2006 si 2012.

Pentru ca a luat decizia sa denunte contractele paguboase, Hidroelectrica are la dispozitie o cantitate de energie de 7,2 milioane MWh, pe care, in cazul in care contractele ar fi fost mentinute,  ar fi fost obligata sa o livreze pana in anul 2018 la preturi sub costul de productie.

Doar din vanzarea la pretul pietei,  a energiei care ar fi trebuit sa fie livrata “baietilor destepti” Hidroelectrica a realizat, din septembrie 2012 si pana in decembrie 2014, venituri suplimentare de aproximativ 230 milioane euro.

Al doilea lucru bun este ca Hidroelectrica va putea, in fine, sa fie privatizata pe Bursa, lucru pe care guvernul il doreste de mult si pe care il doresc si creditorii internationali.

La sfarsitul anului trecut surse guvernamentale estimau ca Oferta Publica Initiala (Initial Public Offer –IPO) a Hidroelectrica va fi cea mai mare de până acum din România şi avea loc, cel mai probabil, în ultimul trimestru al anului 2015.

Nu este o privatizare prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni. Statul va continua sa aiba controlul, dar va vinde pe Bursa 15% din actiuni.

Oferta ar putea valora 500 de milioane de euro, potrivit aşteptărilor oficialilor. Preţul estimat astfel nu este însă şi cel de ofertă. Pretul de oferta va fi stabilit impreuna cu companiile care se vor ocupa de acest IPO în funcţie de cat de interesati se vor arata investitorii.

Dupa entuziasmul cu care au fost primite pana acum celelalte privatizari ale companiilor din energie, precum Electrica si Romgaz nu este deloc exagerat sa ne asteptam la supra-subscriere, adica cererea din partea cumparatorilor sa fie mult mai mare decat oferta de actiuni

Recordul in acest sens îl deţine IPO Electrica, din vara anului trecut, care a atras din piaţă circa 443 de milioane de euro. Oferta Romgaz din 2013 a fost de peste 390 de milioane de euro.

Companiile din Romania cu cele mai mari profituri in 2014

Este un clasament alcatuit de site-ul wall-street.ro al companiilor romanesti cu cele mai mari profituri de anul trecut, asa cum sunt inregistrate la Registrul Comertului.

Compania cu cel mai mare profit in 2014 a fost, la fel ca si in 2013, OMV Petrom, care a avut afaceri de 16,5 miliarde de lei si un profit net de 1,83 miliarde de lei.

Locul a doilea a fost ocupat si in 2014 si in 2013 de aceeasi companie, adica Romgaz, care anul trecut a avut un profit net de 1,4 miliarde de lei.

Hidroelectrica este pe locul al patrulea in clasament, cu un profit de 941 de milioane de lei, fiind devansata de Fondul Proprietatea, care a avut un profit de 1 milaird de lei.

Asta este normal pentru ca Fondul Proprietatea a luat “crema economiei”, adica detine actiuni la cele mai mari si mai rentabile companii din Romania, inclusiv la Hidroelectrica.

Interesant este ca intre primele 10 companii cu cele mai mari profituri totale in 2014 nu figureaza Automobile Dacia care este cea mai mare companie din Romania ca cifra de afaceri. In schimb, in clasamentul profitului total pe anul 2014, Automobiele Dacia este doar pe locul al 16-lea.

Desi se spune ca industria militara romaneasca este “pe butuci”  Romarm, cu uzina de la Cugir, este pe locul 9 intre companiile cu cele mai mari profituri anul trecut (442 milioane de lei)

Intre primele 10 companii sunt si doua banci: Raiffaisen si Banca Transilvania, care devanseaza astfel cu mult BRD si BCR la nivellul profitului. BRD si BCR nu figureaza nici macar printre primele 50 de companii ca nivel al profitului.

In schimb, ordinea in TOP 10 este total diferita daca analizam profitul pe angajat.

Dupa acest indicator Romarm ar trebui sa fie pe locul 1, pentru ca a avut anul trecut un profit de 475.000 de lei pe fiecare angajat. (peste 100.000 de euro)

Hidroelectrica ar trebui sa fie pe locul al doilea, cu un profit de 236.000 de lei pe angajat, iar Romgaz ar trebui sa fie pe locul al treilea, cu 226.000 de lei pe angajat.

Companiile cu cea mai mare cifra de afaceri

Este un clasament alcatuit de Ziarul Financiar, in care Automobile Dacia este cea mai mare companie din Romania, cu o cifra de afaceri de 18,8 milairde de lei in 2014 (peste 4 milairde de euro)

Pe locurile doi si trei sunt OMV Petrom si OMV Petrom marketing. Pe locurile 4 si 5 sunt Rompetrol Rafinare si Rompetrol Downstream.

Interesant este ca pe locul al 6-lea ca cifra de afaceri este Kaufland.

Dealtfel, intre primele 20 de companii cu cele mai mari cifre de afaceri sunt 4 companii din retail (Kaufland, locul 6, Carrefour, locul 11, Metro, locul 14 si Auchan, locul 18)

Cele 4 au avut, impreuna, o cifra de afaceri de 20,7 miliarde de lei in 2014 (circa 4,70 de miliarde de euro). Asta ca sa ne lamurim in caz ca am avea oarece indoieli privind apetitul romanilor pentru consum.

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut