Legea insolvenței persoanelor fizice a fost promulgată de presedintele Klaus Iohannis
Articol de , 18 iunie 2015, 19:15
Documentul va intra în vigoare la 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, decizională în acest caz, în urmă cu aproximativ o lună, fiind susținut de toate grupurile parlamentare.
Demersul a fost grăbit după ce începutul acestui an a fost marcat de efectele aprecierii bruste a francului elvețian, monedă în care câteva zeci de mii de români au credite în derulare.
De noile prevederi legale va putea beneficia orice persoană care se dovedește de bună credință, dar care are dificultăți în a-și rambursa o datorie.
Orice român care are o datorie, dar nu mai poate sa o plătească la 90 de zile de la scadență, poate apela la instanță.
Procedura insolvenței persoanelor fizice nu este una simplă.
Procesul ștergerii restanțelor poate dura 5 ani.
Orice persoană fizică aflată în dificultate financiară, care are datorii mai mari de 14.000 de lei, de mai mult de 90 de zile, și care constată că nu are bani să le plătească poate depune o cerere de intrare în insolvență.
Solicitarea trebuie să cuprindă: motivele care au determinat această situație, creditele și eventualele proceduri de executare silita începute, plus dovezi că ați încercat negocierea datoriilor.
Cu cel puțin 30 de zile înaintea depunerii cererii, trebuie să anunțați băncile, companiile de telefonie mobilă, de utilități, asociația de locatari și toate entitățile la care ați acumulat datorii.
Nu pot cere insolvența cei care au fost concediați în ultimii 2 ani din cauza lor sau cei care au renunțat la contractul de muncă prin acordul parților sau demisie în ultimele 6 luni.