Grecia, între pesimism și speranțe
Articol de , 25 iunie 2015, 17:14 / actualizat: 25 iunie 2015, 20:22
Negocierile privind asistenţa financiară internaţională pentru Grecia “vor necesita încă numeroase ore de discuţii” a declarat astazi, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP.
Declarația a fost făcută înainte de summitul de vara al UE care începe la Bruxelles.
Tusk afirmă, totuși, că este de aşteptat un “happy end”.
Afirmația liniștitoare a președintelui Consiliului European vine după ce ieri și în această dimineață veștile au fost că Grecia și creditorii săi sunt în continuare pe poziții irenconciliabile.
Într-o exprimare filozofică Donald Tusk a afirmă că “am sentimentul că, spre deosebire de tragediile lui Sofocle, această poveste grecească va avea un happy end”.
O reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro este în curs in aceasta după-amiaza, la Bruxelles, în încercarea de a se ajunge la un acord privind angajamentele de reformă şi tăierile bugetare dorite de creditori şi care ar permite deblocarea a peste 7 miliarde de euro, împrumuturi pentru Atena.
Spre deosebire de Donald Tusk, alti lideri europeni au dat de inteles ca este posibil ca negocierile sa nu se incheie in timp util pentru ca un acord sa sa fie prezentat la summit-ul care a inceput.
Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a declarat ca mai este mult de lucru, o formula care a devenit aproape stereotip din partea ei in ultimele zile.
Premierul belgian Charles Michel a afirmat ca “sper că există posibilitatea de a se ajunge la un acord chiar în orele viitoare” si daca nu “va trebui să continuăm să lucrăm în zilele ce urmează”
Ministrul de finanţe austriac Hans-Joerg Schelling a atras atentia ca data scadentă pentru un acord este duminică, pentru ca altfel va fi prea dificil pentru parlamentele naţionale, care trebuie să se pronunţe asupra acordului.
Pentru ca Grecia sa nu intre in incapacitate de plata, eventualul acord dintre Atena si creditorii sai trebuie aprobat mai intai de parlamentarii greci si abia apoi de fiecare din parlamentele celorlalte 18 tari din zona euro in parte.
Este aproape imposibil ca acești pași să poată fi parcurși în integralitate până la data limită de 30 iunie.