Colecție de obiecte de mobilier cu împletitură
Articol de Sabina Lapadatescu, 26 iunie 2015, 09:01
Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă astăzi, la ora 17:00, la sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției KÉRI GÁSPÁR – împletituri vegetale din Valea Ierului.
Cea de a treia expoziție din ciclul „Odoare dintr-un sipet neștiut” (mici expoziții temporare tematice, centrate pe un anume tip de obiect etnografic, care pun în valoare și aduc în atenția publicului bucureștean mici comori etnografice ascunse în colecții particulare răspândite în întreaga țară) este dedicată obiectelor casnice și produselor meșteșugărești obținute în Valea Ierului prin împletirea fibrelor vegetale provenite din plante de baltă, paie sau nuiele. Exponatele fac parte din Colecția etnografică particulară „Kéri Gáspár” din Săcueni, județul Bihor.
Colecția sa de obiecte împletite este alcătuită din împletituri vegetale pentru uz casnic, gospodăresc, dar și pentru construcții, precum și din mobilier cioplit din lemn despicat și legat cu împletitură de rogoz. Aceste mobile cu împletitură (în general scaune – scaun de țesător, scaun de precupeață, corsecuri de diferite tipuri – dar și paturi sau mese de jitei sau șezători pentru căruță) sunt remarcabile prin varietatea modelelor și a tehnicilor de lucru folosite.
Ușoare și delicate, rezistente și neașteptate ca textură, mlădioase și pline de căldura degetelor care le-au frământat, împletiturile țărănești din fibre provenite din materii vegetale – rogoz, papură, răchită, salcie, stuf, salcie, pănușă sau paie – sunt strălucit reprezentate în toate provinciile românești.
Arta împletiturilor, una dintre cele mai vechi îndeletniciri omenești, precedând atât arta țesutului, cât și pe cea a ceramicii, a fost la origine meșteșug de răbdare și perseverență, dar și de muncă migăloasă, util și frumos.
În Valea Ierului, te poți odihni și astăzi în scaune împletite.
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă.