Valeria Seciu, Rodica Mandache și Ion Besoiu au primit astazi câte o stea, în Piața Timpului!
Articol de Mircea Apostolescu, 27 iunie 2015, 12:14
Primăria Capitalei a omagiat astăzi trei mari actori ai teatrului și ecranului românesc, Valeria Seciu, Rodica Mandache și Ion Besoiu.
Cei trei mari maeștrii ai scenei au primit din partea Primarului Capitalei Sorin Oprescu câte o placheta de aur a Bucureștiului și câte o stea, în Piața Timpului, din imediata vecinătate a Magazinului Cocor.
Conform Primarului Capitalei, ceremonia de astăzi a constituit expresia recunoașterii și, totodată, a recunoștinței comunității pentru cei trei mari actori care au bucurat, prin creația lor generații întregi de bucureșteni și de români.
Edilul Capitalei a subliniat că este vorba despre un gest firesc de omagiere a valorilor comunității noastre.
Valeria Seciu
Magnetica şi ingenua eternă, sensibila Valeria Seciu s-a născut în Bucureşti. A urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, la clasa lui A. Pop Marţian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soţ.
A debutat în 1964, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti alături de Ion Caramitru în
spectacolul cu piesa “Eminescu” de Mircea Ştefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică
Alexandrescu.
Până să devină actriţa Teatrului Mic din Bucureşti, Valeria Seciu a mai jucat la Teatrul Naţional din Cluj, apoi la Teatrul „Nottara” şi Teatrul Act din Bucureşti. La începutul anilor 1990 a înfiinţat şi condus Teatrul “Levant”, unde a jucat în spectacolele semnate Cătălina Buzoianu.
De-a lungul carierei sale în teatru şi în film, a obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul ”Înainte de tăcere”. A primit de patru ori Premiul UNITER, de două ori pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolurile din spectacolele “Spirit” (2002) şi ”Cum gândeşte Amy” (2006) , în regia Cătălinei Buzoianu, Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din ”Lear”, în regia lui Andrei Şerban (2008) şi în 2007 Premiul pentru întreaga activitate.
Rodica Mandache
Se hotărăşte să devină actriţă după ce o vede pe Marieta Deculescu în rolul Necunoscutei din spectacolul cu piesa „Steaua fara nume”, de Mihail Sebastian. Rodica Mandache s-a născut la Iaşi şi a absolvit secţia de Actorie a Facultăţii de Teatru a „Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L.Caragiale’” din Bucureşti, în 1964, la clasa prof. univ. Octavian Cotescu, Pop Marţian. A debutat în anul I de facultate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în spectacolul cu piesa „Fiicele” de Sidonia Drăguşanu. Până să devină actriţa Teatrului Odeon, a jucat la teatrele din ţară precum Teatrul „Maria Filotti“ Brăila, Teatrul Naţional din Iaşi şi la Teatrul Mic din Bucureşti. A fost căsătorită cu fotograful Aurel Mihailopol. Împreună au o fiică, regizorul Diana Mihailopol.
Pe lângă spectacolele de teatru, film şi televiziune, Rodica Mandache este şi profesoară de
actorie la Universitatea „Hyperion”, Facultatea de artă şi are o bogată activitate publicistică, iar printre cărţile publicate se numără scenariul pentru teatru radiofonic: “Povestea Elisabetei Rizea” făcut după cartea Irinei Nicolau şi cărţile: “Surâsul şi lacrima scenei” (1998), „O carte atipică despre un actor atipic: Ştefan Mihăilescu-Brăila” (2010).
În 2007 a primit Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru rolul Adel din spectacolul cu piesa “joi.megaJoy” de Katalin Thuroczy, în regia lui Radu Afrim. A primit premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Aniţa din spectacolele „Aniţa Nandriş-Cudla – Amintiri din viaţă” şi „Aniţa Nandriş-Cudla – 20 de ani în Siberia”, după un scenariu radiofonic de Magda Duţu şi Raisa Radu. În 2009 a primit Premiul pentru întreaga activitate la Premiile Municipiului Bucureşti pentru Artă şi Cultură, Secţiunea Artele Spectacolului.
Ion Besoiu
S-a născut în 11 martie 1931, la Sibiu. A debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.
Timp de 16 ani a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra şi a fost ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.
Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul”(1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).
Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna”, „Neamul şoimărestilor”,
„Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul
pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini şi umbre”.
În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog.”
În 2002, a primit Premiul de Excelenţă al Cinematografiei Române.
Ion Besoiu este preşedinte executiv al Fundaţiei „Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.
Are o bogată activitate în teatru şi film, drept pentru care, actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România, în 2008, şi la Gala “Gopo” din 2011.