Număr record de spectacole la FNT 2015
Articol de Sabina Lapadatescu, 13 octombrie 2015, 10:14
Cea de a 25 – a ediție a FNT va începe peste 10 zile la București.
Criticul Marina Constantinescu, directorul artistic şi selecţionerul Festivalului Naţional de Teatru, a ales pentru ediția aniversară 44 de spectacole din stagiunea anterioară.
Lista este amplă și reunește nume de regizori din toate generațiile și producțiile lor realizate atât în teatrele mari din capitală și din țară, cât și în companiile independente, pe texte clasice și contemporane, montate în viziuni diferite.
La acestă ediție avem ocazia să vedem chiar și trei spectacole create de același regizor. Victor Ioan Frunză este prezent cu producțiile bucureștene: ”Mobilă şi durere” de Teodor Mazilu și ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, montate la Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu Bucureşti și ”Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, de la Teatrul Metropolis, iar Felix Alexa a fost selecționat cu două spectacole de la Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti, ”Butoiul cu pulbere” de Dejan Dukovski și ”Terorism” de Fraţii Presniakov și cu un spectacol montat la Teatrul Dramatic Fani Tardini, Galaţi, ”Cerere în căsătorie” de A.P.Cehov.
O altă particularitate o reprezintă prezența masivă a teatrelor bucureștene în selecția oficială. Fiecare instituție figurează cu cel puțin un spectacol, chiar dacă acesta este realizat la o sală de tip studio, lisesc doar Teatrul Evreiesc de Stat și Teatrul Ion Creangă.
”20 de ani în Siberia”, monolog dramatic după cartea Aniţei Nandriş-Cudla, regia şi scenografia Sorin Misirianţu, Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti; ”N(AUM)” după Gellu Naum, regia Mariana Cămărăşan, un proiect al Teatrului UNTEATRU, preluat de Teatrul Metropolis; ”Omul cel bun din Seciuan” de Bertolt Brecht, regia Andrei Şerban, Teatrul Bulandra; ”Conversaţie după înmormântare” de Yasmina Reza, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra; ”Vestul singuratic” de Martin McDonagh, regia Cristi Juncu, Teatrul Nottara; ”Viză de clown” de Saviana Stănescu, regia Alexandru Mihail, Teatrul Odeon; ”Adunarea păsărilor” de Farid Uddin Attar, regia şi scenografia Cristian Pepino, producție a Teatrul de animaţie Ţăndărică și ”The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu” de Alan Bennett, regia şi scenografia Vlad Cristache, proiect dedicat de Teatrul Excelsior adolescenților, se află împreună pe lista selecționerului Marina Constantinescu.
Lor li se adaugă și două producții din spațiul independent bucureștean: ”Trădare” de Harold Pinter, regia Sânziana Stoican, Teatrul UNTEATRU și ”Flori pentru Algernon” după Daniel Keyes, un spectacol de Iulia Colan, Teatrul ACT Bucureşti.
Vom vedea în FNT și spectacole create de actori: ”Casa cu pisici”, textul şi regia Radu Iacoban, producție Teatrul Foarte Mic; ”Cea mai puternică” de August Strindberg, un spectacol-laborator condus de Antoaneta Cojocaru, ce se joacă la Teatrul de Comedie, ”Coada” de Israel Horovitz, regia Iarina Demian, prezentat la Teatrul Bulandra, precum și spectacolul-concert oferit de Ada Milea, ”Apolodor” după Gellu Naum, realizat la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.
Printre spectacolele din țară care vor atrage atenția bucureștenilor se află: ”Imagine all the people” după John Lennon, un spectacol de teatru-coregrafic de Gigi Căciuleanu, Opera Naţională Română din Iaşi; ”Lecţia” de Eugène Ionesco, regia Mihai Măniuţiu, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu; ”Mein Kampf” de George Tabori, regia Alexandru Dabija, Teatrul Naţional Cluj-Napoca; ”Moliendo café”, un spectacol de improvizaţie, regia Silviu Purcărete, decor şi costume Dragoş Buhagiar, co-producţie Teatrul German de Stat Timişoara şi Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara; ”BIZONI Fabula urbană #2” după Pau Miró, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu; ”UbuZdup!”, adaptare de Gábor Tompa după „Ubu înlănţuit” şi alte texte de Alfred Jarry, regia Gábor Tompa, Teatrul Naţional Cluj-Napoca; ”Variaţiuni pe modelul lui Kraepelin” de Davide Carnevali, regia Alexandru Dabija, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri Iaşi.
Alături de marii regizori se află și doi tineri a căror spectacole sunt deja așteptate de publicul de specialitate și nu numai, este vorba de Tudor Lucanu, cu ”Emigranţii” de Sławomir Mrożek, de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, și de Bobi Pricop cu ”Iluzii” de Ivan Vyrypaev, de la Teatrul Naţional Marin Sorescu, Craiova.
Și în acestă ediție există două versiuni diferite ale aceluiași text, piesa ”Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt, a fost montată de Claudiu Goga, la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi și de Gábor Tompa, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
Lista completă a spectacolelor din selecția oficială se află pe site-ul fnt.ro.
Evenimentul este organizat de UNITER, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului București și ArCUB.
Autor: Andreia Bârsan