Ce valoare mai are „binele” în ziua de astăzi?
Articol de Sabina Lapadatescu, 10 iulie 2015, 16:31
Auzim de multe ori în jurul nostru oameni ce povestesc experienţe neplăcute avute cu alţi semeni de-ai lor şi care îşi încheie relatările concluzionând cu expresii precum: „Faci bine şi găseşti rău” , „Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti”, „Nu îi întoarce spatele pentru că abia aşteaptă să te înjunghie”, „Zâmbeşte; mâine va fi mai rau”.
În acelaşi timp, încă din primii ani de viaţă, apoi la şcoală am învăţat că trebuie să facem lucruri bune, să ne ajutăm semenii fără să aşteptăm vreo răsplată, să ne trăim viaţa cât mai frumos posibil.
Religiile şi filosifiile lumii, din toate timpurile, chiar şi cele care s-au născut în sânul unor civilizaţii foarte depărtate unele de altele, ne spun acelaşi lucru.
Cu toate acestea, mulţi oameni ajung mai degrabă la concluziile enunţate iniţial. Pare o distanţă destul de mare, însă dacă ne uităm la filmele recente vedem că eroul pozitiv nu mai câştigă întotdeauna.
Ce s-a schimbat oare? Să fi devenit răul mai puternic decât binele?
Vă răspunde la aceste întrebări profesor universitar doctor Valentin Mureşan, directorul Centrului de Cercetări de Etică Aplicata de la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti.
Cristina Toma te aşteaptă în această seară, de la ora 20:30, la emisiunea „Întâlniri Capitale”, pe 98,3 sau online, pe https://www.bucurestifm.ro/video-studio/.