Elev japonez- olimpic la Bacau!

Kevin Kashiwazaky este un elev din Japonia care a ajuns intr-un sat din Bacau dupa dezastrul de la Fukushima.
Kevin s-a nascut intr-o familie mixta, romano- japoneza si are un frate mai mic, Marius in varsta de 11 ani. Destinul celor doi s-a schimbat brusc, in martie 2011, cand un seism de 9 grade pe scara Richter a provocat un tsunami urias si apoi un incendiu la centrala nucleara de la Fukushima. In urma dezastrului au murit 20 de mii de oameni iar alti 160 de mii au fost evacuati din cauza riscului de radiatii. Printre acestia din urma se aflau si Kevin si Marius impreuna cu mama lor, despartita cu putin timp inainte de producerea dezastrului de sotul sau japonez.
Cei trei s-au imbarcat intr-un avion militar romanesc doar cu strictul necesar asupra lor si ajuns in satul Versesti, comuna Sanduleni din judetul Bacau, la sora mamei, Gabriela Chievici.
Kevin si Marius auzisera de Romania doar din ce le povestea mama lor.
“Venirea in Romania a fost o binecuvantare desi nici unul dintre noi nu stia romaneste. Ne-am acomodat repede, aveam libertate, spatiu, verdeata. Ne jucam in voie. In Japonia eram 750 de copii in 6 clase, totul era foarte strict, rigid, aproape mecanic, practic eram niste roboti. Aici am vazut pentru prima oara animale si pasari miscandu-se liber prin curte,” povesteste Kevin.
Cei doi au mers la scoala din Versesti unde au repetat un an pentru echivalarea claselor si in urmatorii 3 ani au ajuns primii din scoala.
Kevin a invatat perfect romaneste fapt dovedit si de nota obtinuta la evaluarea nationala la limba si literatura romana- 9.25. La matematica a obtinut 9.50 iar in cursul anului a fost olimpic la istorie. Cu media generala 9.37 Kevin a fost admis la colegiul Vasile Alecsandri din Bacau si spune ca isi doreste sa devina biolog marin si un bun istoric, sa contribuie la cunoasterea mai buna, reciproca a romanilor cu japonezii.
“Le-a fost foarte, foarte greu”, isi aminteste Gabriela Chievici, “Kevin intelegea doar vag cate ceva, nu stia sa scrie si sa citeasca, isi lua notite la scoala in japoneza apoi venea acasa si le traducea si le rescria in romana, nu a facut meditatii, a ajuns la aceste performante doar printr-o vointa si o tenacitate pe care nu le-am mai intalnit vreodata”, mai spune sora mamei.
Cum in Romania nu avea nici o sursa de venit mama copiilor, Maria Chievici a plecat sa munceasca in Spania de unde trimite bani acasa. Totusi nu stie cum o sa adune 9 mii de lei cat i s-a spus ca ar costa calatoria din Japonia in Romania de acum 3 ani. Desi la inceput toata lumea stia ca zborul e gratuit, pus la dispozitie de stat pe considerente umanitare.

info: agerpres

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.