Un nou mall în centrul orașului. Se mai construiește Dâmbovița Center?
Articol de Stefania Grigore, 14 iulie 2015, 12:26
Cei care circulă prin zona Eroilor cunosc foarte bine clădirea uriașă, neterminată, care încă mai poartă numele de „Casa Radio”. Construită în 1986, clădirea era destinată, inițial, pentru a adăposti Muzeul Național de Istorie.
După 1990, imobilul a rămas neterminat și părăsit, până în 2003, când Guvernul României incheia primul contract de parteneriat public-privat destinat să asigure reconversia clădirii și a suprafeței de teren din jurul acesteia, în total circa 9 hectare. Statul român participa cu cladirea si terenul si urma să dețină 15% din viitoarea investiție, in timp ce partenerii privați urmau să dețină restul procentelor și să asigure fondurile necesare construcției.
Potrivit proiectului, a cărui documentație de urbanism (PUZ) a fost votată de către Consiliul General al Municipiului București, în anul 2009, suprafața construită a întregului complex ar fi de 600 de mii de metri pătrați și urmau a fi construite un mall cu o suprafață de 158 de mii de metri pătrați, clădiri de birouri însumând o suprafață de 140 mii de metri pătrați, un hipermarket de 11 mii de metri pătrați, un parc de distracții, un cazinou și cel mai mare și mai modern centru de conferințe din Europa. Tot în cadrul proiectului, trebuia construită și o zonă rezidențială. Întregul complex va dispune de o parcare de 4500 de locuri.
Până în 2009, dezvoltatorul proiectului, Plazza Centers, a executat o serie de demolări necesare, dar, apoi, lucrările s-au oprit. Cauza opririi lucrărilor a constituit-o atacarea în instanță de către Primăria Sectorului 1 și mai multe ONG-uri pentru protecția mediului și a patrimoniului a documentației de urbanism a proiectului. Principalele motive pentru care ONG-urile contestă proiectul sunt zona foarte aglomerată în care acesta ar urma să fie implementat și faptul că un perimetru construit atât de mare ar duce la creșterea nivelului pânzei freatice, care va inunda subsolurile cartierului de blocuri din zonă. În principal, însă, contestatarii susțin că zona Eroilor nu ar mai putea prelua și traficul suplimentar generat de către noul mall, clădirile de birouri, hipermarket și parcul de distracții.
În anul 2012, Primăria Sectorului 1 a renunțat la acțiunea împotriva Dâmbovița Center, iar Consiliul Local Sector 1 a adoptat un Plan de Urbanism de Detaliu pentru acest proiect imobiliar. Nu a fost emisă, însă, autorizația de construcție de către Primăria Sectorului 1. Lucrările au rămas blocate încă trei ani, din cauza crizei economice. Din aceeași cauză, daezvoltatorul proiectului a renunțat la construirea zonei rezidențiale, conform site-ului oficial al acestuia.
De circa două săptămâni, pe șantierul abandonat vreme de cinci ani, lucrurile par a începe să se miște, deși autorizația de construcție încă nu a fost obținută de către dezvoltator. Echipele de muncitori au început să reapară, însă, nu trebuie să ne așteptăm la deschiderea noului mall decât peste circa trei ani, conform site-ului oficial al Plazza Centers.
Autor: Mircea Apostolescu