Câți bani europeni poate accesa zona București-Ilfov până în 2020
Articol de Stefania Grigore, 15 iulie 2015, 14:13
Rata de absorbție a fondurilor europene din Programul Operațional Regional, pe perioada de programare 2007-2013, a fost de 54%, fiind rambursată o sumă totală de 833 de milioane de lei, conform șefei de comunicare de la Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI), Claudia Ionescu.
Reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională București-Ilfov nu pot preciza, in schimb, care este suma totală disponibilă pentru aceasta zonă de dezvoltare până în 2020, cu atât mai puțin care va fi repartiția fondurilor pe principalele axe și domenii de intervenție. Aceste informații sunt deținute, în exclusivitate, de către Ministerul Dezvoltării și vor fi făcute publice, la un moment dat.
Ceea ce șefa comunicării de la ADRBI poate spune, însă, este faptul ca, pentru perioada de programare 2014-2020, principalele tipuri de investiții eligibile pentru a fi finanțate prin Programul Operațional Regional vor fi: infrastructura de transport, transportul public și infrastructura dedicata acestuia, dezvoltarea urbană, eficienta energetică, infrastructura educațională și competitivitate și mediul de afaceri pentru IMM-uri. Acestea rămân aproape identice cu fostele axe și domenii prioritare de interventie, din perioada de programare 2007-2013, explică Claudia Ionescu.
Dezvoltarea urbană, ca tip de investiție eligibilă pentru POR 2014-2020, se referă la consolidarea și restaurarea Monumentelor istorice, la regenerarea spațiilor publice, precum și la transportul public și infrastructura necesară acestuia.
O noutate pentru perioada 2014-2020, o va reprezenta simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor. Astfel, Ministerul Dezvoltării a elaborat, deja, Ghidul solicitantului, care poate fi consultat pe site-ul www.inforegio.ro. În plus, va fi elaborat câte un ghid, pentru principalele tipuri de investiții eligibile, explică șefa comunicării de la ADRBI.
Claudia Ionescu nu poate preciza, însă, când vor fi gata ghidurile și când ar putea posibilii beneficiari să aplice pentru finanțări pe POR 2014-2020.
Autor: Mircea Apostolescu