Pentru pomii atacați de omizi, sunați direct la Centrul pentru Protecția Plantelor
Articol de Stefania Grigore, 22 iulie 2015, 09:06
În plină vară, pomii infestați cu omizi și omizile care cad pe oameni sau intră în mașini ori chiar în case, reprezintă o sursă de disconfort pentru bucureșteni. Cele mai mari focare de infestare cu omizi au fost în sectoarele 2,3 și 4, a declarat pentru București Fm reprezentantul Centrului de Protecția Plantelor din subordinea Primărie Capitalei,Tudorel Popa.
Cea mai buna soluție este aplicarea, din timp, a tratamentului cu insecticide, pentru copacii sau zonele verzi infestate, spune inginerul Tudorel Popa.
In această perioadă omizile migrează pentru a depune ouăle pentru apariția celei de-a doua generații, in prima decadă a lunii august, până în 15 septembrie, iar această migrație este un fenomen care produce disconfort oamenilor.
Pentru a combate eficient omizile, tratamentul trebuie aplicat în faza de larva a omizilor. De aceea, bucureștenii ar trebui să semnaleze infestarea cu omizi încă din momentul în care observă apariția, în copacii sau in gardul viu de lângă bloc, a unor pânze asemănătoare celor de păianjen intesate de larve de omizi, explică Tudorel Popa.
Specialiștii de la Centrul pentru Protecția Plantelor pot interveni prompt, la 24-48 de ore de la primirea sesizării. Dar, pentru eficiență, bucureștenii sunt rugați să sesizeze apariția omizilor direct la Centrul pentru Protecția Plantelor, la telefon 021.413 1856 sau la adresa de e-mail contact@pmb-cpp.ro. De asemenea, primăriile de sector ar trebui să transmită, în cel mai scurt timp, către centru sesizările cetățenilor privind infestarea cu omizi.
Reprezentantul Centrului de Protecția Plantelor mai spune că o metodă eficientă de combatere a omizilor este curățenia, mai exact, strângerea frunzelor uscate și a resturilor vegetale de pe terenurile din jurul blocurilor sau de pe spațiile verzi. Aceste resturi vegetale reprezintă mediul ideal pentru supraviețuirea larvelor de omizi, susține Tudorel Popa.
Inginer Tudorel Popa, reprezentantul Centrului de Protecția Plantelor:
Autor: Mircea Apostolescu