Expunerea la soare este benefică și necesară, dar cu moderație
Articol de Sabina Lapadatescu, 23 iulie 2015, 14:39
Expunerea la soare este benefică și necesară, dar cu moderație, atrag atenția medicii dermatologi care au lansat astăzi a treia ediție a campaniei ”Un viitor fără pată”.
Aceștia atenționează populația că prin controale periodice poate fi depistat precoce și prevenit cancerul de piele.
Melanomul este o formă de cancer de piele, cu originea în celulele care produc pigmentul şi se numesc melanocite. Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur.
Profesor doctor Călin Giurcăneanu:
Care sunt factorii care pot duce la apariţia cancerului?
Cele mai importante semne de alarmă pentru melanom sunt modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei aluniţe sau a semnului din naştere.
În cazul unei aluniţe se modifică înălţimea, suprafaţa, pot să apară senzaţii de mâncărime, furnicături sau arsuri. Pentru prevenirea îmbolnăvirii este bine să ţineţi cont de recomandările medicului:
Iar pentru copii:
Profesor doctor Călin Giurcăneanu
Mai trebuie să ştiţi că nimic nu protejează sută la sută. De exemplu, dacă veţi sta sub umbrela de soare fără să aplicaţi o cremă protectoare se poate întâmpla să vă ardeţi pielea.
Organizația Mondială a Sănătății arată că din 3,5 milioane de cazuri de cancer de piele, două treimi sunt din Europa. Depistarea cu întârziere a simptomelor de cancer de piele conduce la pierderea a 12.000 de vieți în fiecare an, în Europa.
În România 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare.
Autor: Mihaela Arion