Alimente care produc senzația de sațietate
Articol de Sabina Lapadatescu, 30 iulie 2015, 15:12
Grijile legate de aspectul fizic se înmulțesc vara. Este perioada în care dietele devin mai stricte, iar ambiția este mai mare.
Foamea este o nevoie organică. O poți potoli, însă cu alimente care reduc pofta de mâncare:
1. Ovăzul
Fie sub formă de germeni deshidrataţi, fie fiert, ovăzul este un aliment cu indice glicemic scăzut, ce are calitatea de a crea senzaţie de saţietate pe o perioadă îndelungată. El conţine fibre insolubile care-şi măresc volumul în urma ingerării, favorizează instalarea senzaţia de saţietate pentru mai mult timp, fiind astfel un aliat de nădejde în dieta de slăbire şi în menţinerea greutăţii.
2. Nucile
Nucile sunt sursă de proteine, grăsimi nesaturate, acizi graşi omega 3 şi micronutrienţi. Nucile conţin acizi graşi polinesaturaţi care stimulează formarea celor doi hormoni inhibitori de apetit: grelina şi peptida YY. Aceşti hormoni joacă un rol major în transmiterea către creier a mesajului de saţietate.
3. Seminţele de in
Uleiul de in este produsul cel mai cunoscut al acestei plante, însă seminţele crude de in sunt recunoscute pentru rolul lor de inhibitor de apetit. Acest lucru se datorează prezenţei în compoziţia seminţelor a acizilor graşi esenţiali omega 3 şi a unei mari cantităţi de fibre. Ambele au rolul de a diminua creşterile nivelului glicemiei şi, deci, ţin sub control senzaţia de foame.
4. Somonul
Somonul crud poate ajuta la reducerea cantităţii de alimente consumate la o masă principală datorită cantităţii mari de proteine existente în compoziţia sa, alături de acizii graşi esenţiali omega 3, ambele grupe de nutrienţi fiind responsabile de instalarea rapidă şi pentru o mai lungă perioadă a senzaţiei de saţietate.
5. Albuşul de ou
Un consum ponderat de albuş de ou reduce apetitul. Acest aspect se datorează mai ales receptorilor de opioizi, stimulaţi de unii aminoacizi prezenţi în albuşul de ou. În plus, histidina şi acidul glutamic facilitează absorbţia optimă de potasiu şi clor în celulele centrilor nervoşi ai percepţiei senzaţiilor plăcute. Este favorizată astfel instalarea unei stări de bine, esenţială pentru combaterea alimentaţiei excesive.
6. Tofu
Soia a constituit încă din cele mai vechi timpuri o sursă esenţială de proteine pentru popoarele asiatice. Izoflavonele conţinute în soia au un rol antioxidant important, dar reglează şi apetitul. Acest beneficiu este oferit de genisteină, o izoflavonoidă care s-a dovedit a inhiba apetitul şi de limita cantitatea de alimente consumate la o masă.
7. Varza
Varza produce senzaţie de saţietate pe o perioadă îndelungată datorită compoziţiei sale complexe. Este bogată în fibre, săracă în calorii, bogată în vitamina C şi o sursă foarte bună de Mg, Ca, proteine, bioflavonoide, potasiu, acid folic şi vitamine B şi are calitatea de a limita porţiile de alimente la mesele la care este ingerată, în special în stare crudă.
8. Merele
Sunt fructe alcaline ce conţin o mare cantitate de fibre solubile şi insolubile, zaharuri naturale, vitamina C, beta-caroten (dacă se consuma şi coajă), potasiu şi bor. Merele conţin o cantitate semnificativă de pectine, carbohidraţi care controlează centrul foamei.
La capitolul lichide, este recomandat să consumați multă apă și ceai verde. Deshidratarea poate induce senzația de foame. Prin urmare, hidratarea completă şi continua asigura controlul apetitului.
Ceaiul verde are un conţinut ridicat de leptine, care ajută la reglarea aportului şi consumului energetic zilnic, a apetitului şi a metabolismului unei persoane.
Sursă: Agerpres