Ascultă Radio București FM Live

Alimente care produc senzația de sațietate

Alimente care produc senzația de sațietate

Articol de Sabina Lapadatescu, 30 iulie 2015, 15:12

Grijile legate de aspectul fizic se înmulțesc vara. Este perioada în care dietele devin mai stricte, iar ambiția este mai mare.

 

Foamea este o nevoie organică. O poți potoli, însă cu alimente care reduc pofta de mâncare:

1. Ovăzul
Fie sub formă de germeni deshidrataţi, fie fiert, ovăzul este un aliment cu indice glicemic scăzut, ce are calitatea de a crea senzaţie de saţietate pe o perioadă îndelungată. El conţine fibre insolubile care-şi măresc volumul în urma ingerării, favorizează instalarea senzaţia de saţietate pentru mai mult timp, fiind astfel un aliat de nădejde în dieta de slăbire şi în menţinerea greutăţii.

2. Nucile
Nucile sunt sursă de proteine, grăsimi nesaturate, acizi graşi omega 3 şi micronutrienţi. Nucile conţin acizi graşi polinesaturaţi care stimulează formarea celor doi hormoni inhibitori de apetit: grelina şi peptida YY. Aceşti hormoni joacă un rol major în transmiterea către creier a mesajului de saţietate.

3. Seminţele de in
Uleiul de in este produsul cel mai cunoscut al acestei plante, însă seminţele crude de in sunt recunoscute pentru rolul lor de inhibitor de apetit. Acest lucru se datorează prezenţei în compoziţia seminţelor a acizilor graşi esenţiali omega 3 şi a unei mari cantităţi de fibre. Ambele au rolul de a diminua creşterile nivelului glicemiei şi, deci, ţin sub control senzaţia de foame.

mancare - peste - somon4. Somonul
Somonul crud poate ajuta la reducerea cantităţii de alimente consumate la o masă principală datorită cantităţii mari de proteine existente în compoziţia sa, alături de acizii graşi esenţiali omega 3, ambele grupe de nutrienţi fiind responsabile de instalarea rapidă şi pentru o mai lungă perioadă a senzaţiei de saţietate.

 

5. Albuşul de ou
Un consum ponderat de albuş de ou reduce apetitul. Acest aspect se datorează mai ales receptorilor de opioizi, stimulaţi de unii aminoacizi prezenţi în albuşul de ou. În plus, histidina şi acidul glutamic facilitează absorbţia optimă de potasiu şi clor în celulele centrilor nervoşi ai percepţiei senzaţiilor plăcute. Este favorizată astfel instalarea unei stări de bine, esenţială pentru combaterea alimentaţiei excesive.

6. Tofu
Soia a constituit încă din cele mai vechi timpuri o sursă esenţială de proteine pentru popoarele asiatice. Izoflavonele conţinute în soia au un rol antioxidant important, dar reglează şi apetitul. Acest beneficiu este oferit de genisteină, o izoflavonoidă care s-a dovedit a inhiba apetitul şi de limita cantitatea de alimente consumate la o masă.

7. Varza
Varza produce senzaţie de saţietate pe o perioadă îndelungată datorită compoziţiei sale complexe. Este bogată în fibre, săracă în calorii, bogată în vitamina C şi o sursă foarte bună de Mg, Ca, proteine, bioflavonoide, potasiu, acid folic şi vitamine B şi are calitatea de a limita porţiile de alimente la mesele la care este ingerată, în special în stare crudă.

8. Merele
Sunt fructe alcaline ce conţin o mare cantitate de fibre solubile şi insolubile, zaharuri naturale, vitamina C, beta-caroten (dacă se consuma şi coajă), potasiu şi bor. Merele conţin o cantitate semnificativă de pectine, carbohidraţi care controlează centrul foamei.

La capitolul lichide, este recomandat să consumați multă apă și ceai verde. Deshidratarea poate induce senzația de foame. Prin urmare, hidratarea completă şi continua asigura controlul apetitului.

Ceaiul verde are un conţinut ridicat de leptine, care ajută la reglarea aportului şi consumului energetic zilnic, a apetitului şi a metabolismului unei persoane.

Sursă: Agerpres

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Sănătate joi, 21 noiembrie 2024, 11:40

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj...

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC
Sănătate miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:48

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan pledeaza pentru creşterea de la 50% la 90% sau chiar 100% a nivelului de...

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC
INSP: 202 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 28,6%; 10 decese
Sănătate marți, 19 noiembrie 2024, 14:21

INSP: 202 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 28,6%; 10 decese

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis că, în perioada 11 – 18 noiembrie, au fost înregistrate 202 cazuri noi de...

INSP: 202 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 28,6%; 10 decese
Accident pe Bulevardul Elisabeta: o ambulanţă care transporta un deţinut s-a ciocnit cu un autoturism
Sănătate marți, 19 noiembrie 2024, 09:37

Accident pe Bulevardul Elisabeta: o ambulanţă care transporta un deţinut s-a ciocnit cu un autoturism

O ambulanţă care transporta la spital un deţinut de la Penitenciarul Mărgineni, însoţit de poliţişti, a fost implicată, în noaptea de luni...

Accident pe Bulevardul Elisabeta: o ambulanţă care transporta un deţinut s-a ciocnit cu un autoturism
Sănătate luni, 18 noiembrie 2024, 14:01

Colegiul Farmaciştilor şi UNIFARM – protocol privind asigurarea tratamentelor cu medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente

Colegiul Farmaciştilor din România şi Compania Naţională UNIFARM au încheiat un protocol de colaborare care prevede implementarea unui mecanism...

Colegiul Farmaciştilor şi UNIFARM – protocol privind asigurarea tratamentelor cu medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente
Sănătate luni, 18 noiembrie 2024, 11:50

INSP: Rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare critică pentru sănătatea tuturor persoanelor

Antibioticele devin mai puţin eficiente când sunt utilizate incorect, infecţiile obişnuite devin din ce în ce mai dificil sau chiar imposibil de...

INSP: Rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare critică pentru sănătatea tuturor persoanelor
Sănătate duminică, 17 noiembrie 2024, 16:47

Cel mai performant ecograf din România se află la Maternitatea Giulești din Capitală

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan,precizează că echipamentul medical dispune de cele mai noi tehnologii, inclusiv inteligenţă...

Cel mai performant ecograf din România se află la Maternitatea Giulești din Capitală
Sănătate vineri, 15 noiembrie 2024, 17:28

IGSU primeşte un lot de echipamente medicale de urgenţă din partea OMS

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Kathleen Kavalec, şeful Biroului OMS în România, Caroline Clarinval, şi şeful DSU, Raed Arafat, au fost...

IGSU primeşte un lot de echipamente medicale de urgenţă din partea OMS