Săptămâna Internaţională a Alăptării
Articol de Sabina Lapadatescu, 3 august 2015, 12:26
Tot mai multe multe mame din România aleg să nu îşi alăpteze copiii.
Potrivit statistilor, în ţara noastră, rata alăptării este printre cele mai scăzute din Europa, motiv de îngrijorare pentru medici.
Din această cauză, în zilele următoare, cu ocazia Săptămânii Alăptării, femeile vor fi informate cu privire la beneficiile pe care le are laptele matern asupra sănătăţii copilului şi viitorului adult.
Spre exemplu, o expoziţie cu tema „Alăptarea e iubire” este organizată până pe 9 august la o cafenea din strada Popa Nan, nr. 7.
Pe lângă fotografiile tematice expuse, mamele vor primi consiliere de specialitate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă în primele şase luni şi continuarea ei cel puţin doi ani.
12,6% dintre mame alăptează exclusiv în primele şase luni de viaţă ale copilului, a declarat medicul Gabriela Paleru.
Medicul a explicat că dacă în primele şase luni toate mamele ar alăpta exclusiv şi ar continua alăptarea până la 1 an, probabilitatea de deces a copiilor sub 5 ani s-ar reduce cu 14%. De asemenea, alăptarea copilului cât mai repede după naştere reduce decesele neonatale cu 20%.
Doctorul Gabriela Paleru spune care sunt practicile de alăptare recunoscute la nivel internaţional:
În fiecare an, între 1 și 7 august, Alianța Mondială pentru Alăptare organizează Săptămâna Internațională a Alăptării, pentru a promova, proteja și susține alăptarea la nivel global.
Autor: Mihaela Arion