Banca Nationala nu este de acord cu cresterile de salarii pentru bugetari.
Articol de , 6 august 2015, 18:20
Ceea ce anuntase guvernatorul Bancii Nationale acum doua zile a fost confirmat oficial astazi: inflatia in Romania va ramane negativa pana la sfarsitul acestui an, dupa care va urca usor, dar nu va depasi 0,7% până la sfârşitul anului viitor.
Prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei i-a oferit, insa, lui Mugur Isarescu o noua ocazie sa faca analiza situatiei economice a tarii si sa repete avertismentele privind politica fiscala a guvernului
Ce crede guvernatorul BNR despre situatia economica actuala
Mai intai de toate Mugur Isarescu a tinut sa reafirme ca situaţia economică a României este “foarte bună” IN PREZENT.
Mesajul subliminal este ce situatia este foarte buna pentru ca pana acum guvernul a fost prudent in politicile fiscale, deci situatia ar putea sa nu mai fie buna daca guvernul nu mai asculta de sfaturile FMI si ale BNR.
Seful Bancii Nationale afirma ca pierderile din timpul crizei au fost compensate, s-a revenit la un nivel al PIB-ului similar celui din 2008, dar acum este un PIB sanatos, pentru ca “cel din 2008 era umflat, supraîncălzit”.
Mugur Isărescu susţine că relaxarea fiscală nu ar mai trebui sa continue: “Relaxarea fiscală de proporţii de anul trecut şi din iunie 2015 a schimbat total traiectoria a ceea ce numim PIB potenţial. Această relaxare fiscală (…) face ca spaţiul de relaxare să se îngusteze extrem de rapid şi să dispară spre sfârşitul acestui an”
Tot Mugur Isarescu spune ca echilibrul economic ar putea fi stricat daca guvernul va mari salariile bugetarilor, asa cum a promis, pentru ca astfel consumul va creste mai mult decat productivitatea muncii: “stimularea cererii în plus începând cu toamna acestui an va produce numai fum, se va duce în preţuri inflaţioniste sau, în deficit de cont curent”.
In acest context, el nu a ratat ocazia sa aminteasca faptul ca a fost, o perioada, si sef al guvernului asa ca stie ce inseamna cresterile de salarii: “Aici zăgazul a fost ridicat şi ştiu din experienţa de premier cât de greu se poate închide zăgazul după ce a fost ridicat
Aici este o contradictie: BNR afirma ca inflatia va fi negativa pana la sfarsitul acestui an si la inceputul anului viitor, dar Mugur Isarescu afirma ca din cauza cresterii salariilor bugetarilor vor exista presiuni inflationiste periculoase.
Deci va fi inflatie sau nu?
O problema: productivitatea muncii.
Pe buna dreptate, Mugur Isarescu a atras atentia ca “avem factori serioşi care frânează creşterea productivităţii muncii, de aceea avem nevoie de reforme structurale” si ca “avem un indice al inovării cu mult sub media europeană (….) şi o problemă structurală enormă în ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă”
El considera că piaţă forţei de muncă nu oferă suficient personal calificat, cu excepţia câtorva industrii: IT, auto, industria alimentară, hoteluri şi restaurante, industria uşoară şi metalurgie.
“În afară de aceste industrii, în rest nu oferă suficient personal calificat. Universităţile produc un număr mare de manageri, să vedem pe cine vor conduce aceşti manageri”
El a reluat, astfel, criticile pe care le fac si investitorii, că piaţa forţei de muncă nu este corelată cu sistemul de educaţie.
Tot pe buna dreptate, guvernatorul BNR a mai atras atentia asupra reducerii investitiilor: “Ce facem cu investiţiile pentru că ele sunt un factor al creşterii productivităţii şi al creşterii economice durabile, dacă vrem o creştere durabilă. (…) Avem minus 45% la investiţii”.
Productia agicola slaba nu va duce la inflatie
Mugur Isarescu a citat previziunile FAO (Fondul ONU pentru agricultura) si pe cele ale Comisiei Europene conform carora vor fi scaderi substantiale la porumb, floarea-soarelui şi la cartofi.
Dar, a afirmat el, la nivel mondial există sunt stocuri mari de cereale, “deci, în condiţii de macrostabilitate, impactul asupra preţurilor agroalimentare nu credem că va fi major”.
Iarasi mesajul subinteles a fost ca trebuie ca guvernul sa nu puna in pericol macrostabilitatea.
Concret, Banca Naţională estimează o inflaţie de minus 0,3% pentru acest an şi de 0,7% pentru finalul anului 2016.
Cine ce salarii castiga in Romania
Astazi Institutul National de Statistica (INS) a publicat situatia salariilor in luna iunie si un lucru apare clar: nu bugetarii sunt printre cei cu castiguri mari.
In comparatie cu luna mai, spune INS, in luna iunie castigurile salariale au crescut cu 0.4% in administratia publica si aparare, dar au scazut cu 0.8% in invatamant, au scazut cu 0.7% in sanatate si asisternta sociala, au scazut cu 0,2% in activitatile culturale, adica teatre, muse si alte asemenea.
La un salariu mediu net de 1818 lei pe ansamblul economiei, doar cei din armata sunt peste medie: cu 2490 de lei.
Toti ceilalti bugetarii sunt la coada listei veniturilor: invatamantul are un salariu mediu net de 1600 de lei, sanatatea are un salariu mediu net de 1570 de lei, iar salariatii din cultura castiga doar 1340 de lei pe luna.
Ca o consolare, exista si salariati la privat care castiga mai putin, unii chiar mult mai putin, decat bugetarii: cei din hoteluri si restaurante au avut un venit net de 1030 de lei pe luna, cei din industria mobilei si prelucrarea lemnului au “castigat” 1240 de lei pe luna, iar lucratorii din industria confectiilor au “castigat” 1180 de lei pe luna.
Acum cateva zile a aparut un articol cum ca antreprenorii din constructii se plang ca nu gasesc muncitori. Dar nici cu prea au sanse sa gaseasca atat timp cat venitul nediu net in constructii este de 1320 de lei pe luna dupa cum spune INS.
Unde merita sa lucrezi in Romania
Un fost ambasador francez in Romania, Bernard Boyer, care a tinut in 1994, la Institutul Francez, o conferinta despre functia publica in Franta a fost intrebat, dupa expunere, ce parere are despre functionarii publici din Romania, pe care toate lumea ii acuza ca sunt corupti si incapabili.
Cu o sinceritate dezarmanta, pe care si-o permitea in virtutea faptului ca era un diplomat de scoala veche, Bernard Boyer a raspuns: “Sa va fie clar, nu veti avea functionari publici capabili si cinstiti cat timp ii veti plati prost”.
Fara comentarii.
Revenind la locurile de munca unde merita sa te angajezi in Romania, INS spune ca cel mai bine se castiga in extractia petrolului si gazelor, 5000 de lei pe luna net, salariu mediu.
Mai castiga bine si cei din rafinarii, 4300 de lei pe luna, cei din IT, 4300 de lei, si din banci, 4100 de lei pe luna net.
In aviatie se castiga in medie 3800 de lei pe luna, destul de mult, dar nu atat de mult ca cei din industria tutunului, care castiga 3900 de lei pe luna.
Ironia soartei face ca un salariat din industria tutunului sa castige de doua ori si jumatate mai mult decat un salariat din sanatate!