Consumul excesiv al unor produse, amenință ecosistemul marin
Articol de , 13 august 2015, 16:00
Locuitorii din Hong Kong, dar și turiștii care vizitează acest oraș, pun în pericol ecosistemul marin, susține organizația World Wild Fund.
Nu este vorba de poluare, ci de pofta acestora de a mânca pești, scoici și crabi.
Animalele marine sunt nelipsite din meniurile restaurantelor, indiferent dacă sunt sau nu de lux.
Pentru a-i atrage pe clienți, localurile le oferă posibilitatea să-și aleagă din acvariu, peștii pe care vor să-i mănânce.
Din păcate, în meniuri se regăsesc și specii amenințate cu dispariția.
De altfel mai mult de jumătate dintre peștii, homarii și scoicile care ajung în farfuriile oamenilor provin din resurse „foarte puțin durabile”, potrivit WWF.
În plus, pescuitul prin metode controversate, duce la epuizarea stocurilor și amenință cu dispariția unor specii.
Oraşul Hong Kong este unul dintre cei mai mari importatori mondiali de produse ale mării, fiindcă în apele regiunii, unde s-a pescuit excesiv, peştii sunt o raritate.
World Wild Fund a postat online un ghid cu produsele durabile și le-a cerut proprietarilor de restaurante să le pună în meniuri pe acelea care nu amenință ecosistemul.
Unii proprietari de localuri se tem însă că, dacă schimbă lucrurile, își vor pierde clienții.
Ecologiștii spun că s-a înregistrat totuși un progres în privința protejării speciilor amenințate cu dispariția.
Un sondaj recent a arătat că 80% dintre consumatori nu ar cumpăra pește din resurse aflate pe cale de epuizare, dacă ar ști acest lucru.