Îndemânare și măiestrie la Cupa României la Dresaj
Articol de Sabina Lapadatescu, 14 august 2015, 11:33
Începând de astăzi, 14 august, și până pe 16 august, se desfășoară concursul Cupa României la Dresaj organizat de Clubul de echitație Eqvestria alături de Federația Română Ecvestră și Clubul Sportiv al Armatei Steaua. În cadrul acestui eveniment se va desfășura, de asemenea, Cupa Steaua București la Dresaj Seniori.
La aceste competiții, ce se vor desfășura în manejul acoperit al clubului Eqvestria, vor participa 20 de sportivi și 50 de cai din toată țara care își vor arăta îndemânarea și maiestria în probele de dresaj.
Spectatorii vor putea vedea probe sportive de dresaj dedicate copiilor, amatorilor, debutanților, dar și sportivilor avansați. Datorită programului foarte bogat și celor 17 probe, competițiile încep la ora 9:00 dimineața în toate zilele de concurs.
Probele sportive grupate sub cele două competiții – Cupa României la Dresaj și Cupa Steaua la Dresaj Seniori se desfășoară conform prevederilor Federației Ecvestre Internaționale – Dressage
Challenge. Cupa României la Dresaj se va acorda pentru probele Sf. Gheorghe, Intermediar I și Freestyle Intermediar I, probe ce vor avea loc în cursul zilei de astăzi dar și în zilele de sâmbătă și duminică.
Cupa României la Dresaj este o avanpremieră pentru Clubul Eqvestria care va organiza și va găzdui în 22 – 23 septembrie Cupa Challenge la Dresaj, cel mai important concurs de dresaj
din țara noastră, care se va desfășura sub egida Federației Ecvestre Internaționale, iar evaluarea cailor prezenți în competiție se va face de către arbitri străini.
Spre deosebire de alte discipline ecvestre, caracteristicile unui concurs de dresaj sunt: examen de estetică, disciplină, muzicalitate și ținută, în decursul timpului performerii oferind un spectacol de înaltă clasă, iar prezența lor fiind asemuită cu cea a balerinilor de pe marile scene ale lumii.
Istoria echiației la Jocurile Olimpice începe in 1912 cu probele individuale, echipele intrând în concurs abia în 1928.
La Olimpiada din anul 1980 de la Moscova, calăreții români Dumitru Velicu, Petre Rosca și Anghel Donescu au adus medalia de bronz pe echipe la această disciplină, iar în anul 1992 la Barcelona, Monica Teodorescu cu calul Grunox s-a situat pe locul 4 în calificarile individuale.
Autor: Cristina Toma