2.000.000 de euro – prejudiciu adus bugetului statului
Articol de , 15 august 2015, 10:39
În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au continuat acţiunile pentru protejarea mediului de afaceri împotriva ilegalităţilor economice.
168 de persoane bănuite de comiterea unor astfel de fapte sunt cercetate de poliţişti.
În perioada 7 – 13 august a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 112 infracţiuni economice.
168 de persoane sunt bănuite de comiterea acestor fapte, dintre care 24 au fost reţinute şi 14 arestate.
Poliţiştii au constatat 39 de infracţiuni de evaziune fiscală, 29 de falsuri în declaraţii, 10 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 86/ 2006 privind Codul Vamal, 7 delapidări, 5 înşelăciuni, 3 falsuri în înscrisuri sub semnătură privată, 3 uzuri de fals şi 2 abuzuri de încredere.
De asemenea, poliţiştii au constatat infracţiuni de contrabandă, neglijenţă în serviciu, abuz în serviciu, fals intelectual, tăinuire, infracţiuni prevăzute de Codul Fiscal, de Legea nr. 84/ 1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, de OUG 77/ 2009 privind organizarea şiexploatarea jocurilor denoroc, de OUG 78/ 2000 privind regimul deşeurilor. Totodată, au fost constatate şi o infracţiune de trafic de influenţă şi 4 infracţiuni de luare de mită.
Cu titlu exemplificativ: La data de 13 august 2015, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, au efectuat 15 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman, la persoane bănuite de evaziune fiscală. Au fost puse în executare 18 mandate de aducere.
Acţiunea a vizat documentarea activităţii unei clinici medicale private din Bucureşti care, în perioada 2010-2014, s-ar fi sustras, în parte, de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin înregistrarea în contabilitate de operaţiuni fictive sau inexacte.
Pentru a-şi diminua obligaţiile de plată datorate bugetului de stat, agentul economic, în calitate de beneficiar final, ar fi creat un circuit comercial fictiv, înregistrând achiziţii supraevaluate de la firme de construcţii.
La rândul lor, aceste societăţi comerciale ar fi evidenţiat în contabilitate cheltuieli fictive contractate de la mai multe firme controlate, în fapt, tot de persoanele bănuite.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională bugetului de stat este de peste 2.000.000 de euro.
La acţiune au participat 58 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, luptătorii ai Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, precum şi poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Ilfov şi Teleorman.
Activităţile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.