O noua amanare pentru Codul Fiscal
Articol de , 24 august 2015, 18:34
Programata pentru astazi dupa-amiaza, mult-asteptata Sesiunea extraordinara a Parlamentului pe tema Codului Fiscal nu a mai avut loc pentru ca asa au hotarat, in unanimitate, in aceasta dimineata, partidele politice.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că liderii coaliţiei de guvernare au decis sa fie amânat votul asupra cererii de reexaminare a noului Cod fiscal pentru sesiunea parlamentara ordinară si le-a propus reprezentanţilor Opoziţiei ca joi sa aiba o intalnire pe această temă. Propunere pe care opozitia a acceptat-o imediat si cu satisfactie declarata.
De ce nu se mai face sesiunea.
Dupa acordul la care au ajuns partidele saptamana trecuta petru modificarile Codului fiscal, au fost reactii foarte vehemente de la finantisti, in special de la Banca Nationala, care a spus ca raman in continuare prea multe reduceri de taxe si impozite, asa ca bugetul este in continuare in mare pericol.
Ca urmare, partidele politice “s-au lepadat” iarasi de ceea ce au semnat asa ca a fost o noua sedinta comuna a liderilor coalitiei la care a participat si premierul Victor Ponta, sedinta la sfarsitul careia Liviu Dragnea a precizat ca decizia politica nu poate fi luată astazi, avand în vedere că subiectul este unul extrem de important, nu numai pentru bugetul de anul viitor, dar si pentru viitorul Romaniei.
Liviu Dragnea a recunoscut implicit ca semnalele de alarma trase de finantisti i-au facut pe politicieni sa accepte ca nici varianta de Cod pe care au semnat-o saptamana trecuta nu este buna: “Eu cred că este mult mai important sa masuram de doua ori şi sa taiem numai o data, dar sa fim siguri pentru ca, repet, este o tema extrem de importanta”
In Senat s-a discutat despre Codul Fiscal
La nivel de comisii de specialitate, pentru ca regulamentul impune ca fiecare lege sau modificare de lege sa treaca mai inainte prin comisiile de specialitate, chair daca votul acestor comisii nu este decat consultativ.
Ca sa tulbure si mai mult apele, comisiile senatoriale au avut pareri divergente.
Comisia de economie, industrie şi servicii a avizat negative cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind noul Cod fiscal, adica recomandat ca proiectul să fie trimis spre promulgare în forma iniţială.
Comisia pentru transporturi şi energie a dat si ea aviz negativ pe cererea şefului statului, sostinand si ea forma initiala a Codului.
In schimb, Comisia juridica a Senatului a dat aviz favorabil cererii de reexaminare trimisa de preşedintele Iohannis.
Ce spune presedintele Senatului
Fata de saptamana trecuta, cand s-a pronuntat contra oricarei modificari a Codului, astazi, Calin Popescu Tariceanu a fost mult mai ponderat si a declarat ca este “mai util, mai înţelept” ca partidele să nu se grăbească “inutil” şi sa aiba inca o faza de consultari pe aceasta tema.
El a precizat ca modificarile Codului Fiscal vor intra in discutie în prima zi de sedinta de plen, cel mai probabil miercurea viitoare.
“Schimbarea la fata” a presedintelui Senatului a fost si mai clara cand a afirma ca “Nu suntem la un concurs de viteză, cine îl promoveaza mai repede. Credem în necesitatea unui Cod fiscal care sa aiba toate atributele ca sa dureze (….) Credem ca o saptamana merita asteptarea ca lucrurile să fie făcute bine si serios”
El a recunoscut explicit ca presiunile fiscalistilor au dat rod: “Se va reduce la o decizie politica care va fi un consens bazat pe opinia expertilor din Ministerul Finantelor şi tinand cont si de observatiile care vin de la Consiliul Fiscal si BNR”.
Pe de alta parte, Tariceanu a afirmat ca partidul sau, ALDE, sustine în continuare reducerea TVA la 19%, adica tocmai prevederea cea mai criticata de finantisti
Ce spune Victor Ponta
Seful guvernului s-a erijat in technocrat, ca sa aminteasca faptul ca nu mai este seful PSD, si a lasat raspunderea unei decizii in mana politicului: “Deci eu vreau sa avem Cod fiscal si vreau sa avem TVA 20%, pentru ca, din toate calculele si strategia Guvernului, sunt lucrurile de care avem nevoie. Celelalte chestiuni le stabilesc liderii politici”.
Întrebat de ce s-a stabilit o sesiune extraordinară a Parlamentului si apoi a fost anulata pentru noi discutii, premierul si-a imbracat iarasi haina de technocrat: “Nu ma intrebati pe mine chestiunea aceasta. Eu mi-am făcut treaba şi am pus pe masa Parlamentului un Cod foarte bun si sunt convins ca, pana la urmă, va fi votat”.
Seful guvernului si-a creat astfel o plasa de siguranta.
Daca mediul de afaceri, care a aplaudat Codul Fiscal, se va declara nemultumit pentru ca, foarte probabil, vor fi anulate multe dintre reducerile de taxe promise initial, el va putea spune: “nu este vina mea, intrebati-i pe politicieni”.
La fel, daca ritmul de crestere al PIB-ului va scadea, Victor Ponta va putea spune: “eu si guvernul meu am vrut masuri active pentru economie, politicienii sunt cei care s-au opus”.
Economia reala: romanii mai multi bani in banci decat aveau in urma cu un an
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare spune ca la sfarsitul lunii iunie anul acesta romanii aveau in banci depusi in depozite, in lei si in valuta, echivalentul a 141 de miliarde de lei, cu 7% mai multi decat la sfarsitul lunii iunie 2014.
Desi dobanzile la depozitele lei sunt mult mai mari decat cele de la depozitele in valuta, totusi cresterea depozitelor intr-un an este egala si la lei si la valuta: +7%
La sfarsitul lui iunie romanii aveau depusi in banci 85 de miliarde de lei in moneda nationala si 56 de miliarde echivalent lei in diverse valute.
Bucurestenii au fost mai cheltuitori in ultimul an.
Dupa datele publicate de BNR, bucurestenii aveau, pe 30 iunie, cu 18% mai multe credite in lei decat pe 30 iunie anul trecut.
Cel mai mult au crescut creditele in lei luate pentru cumpararea, sau construirea de locuinte: + 100%, adica s-au dublat intr-un an. Este un elan de investii imobiliare absolut remarcabil in Capitala.
Prin comparatie, in acelasi itnervel de timp creditele pentru consum au crescut cu numai 15%
In schimb, bucurestenii au considerabil mai putine credite in valuta, cu 11% mai putine decat in urma cu un an.
Mai este interesant de observat si faptul ca dobanzile mici pe care le dau bancile la depozite i-a facut pe bucuresteni sa prefere sa-si tina banii economisiti in conturi curente: la lei sumele depuse in conturi curente au crescut cu 11%, iar la valuta au crescut cu 18%. In schimb, banii depusi in depozitele in lei au scazut cu 4%, iar banii depusi in depozitele in valuta au scazut cu 2%.
Concluzia este ca din ce in ce mai multi bucuresteni care reusesc sa economiseasca bani isi plaseaza banii economisiti in fonduri de investitii, sau in actiuni la bursa, sau in obligatiuni de stat, sau municipale, sau in asigurari de viata cu componenta de investitii.