Recomandări pentru o duminică în spiritul Festivalului International George Enescu
Articol de Stefania Grigore, 6 septembrie 2015, 09:09
Programul de duminica al Festivalului International George Enescu este unul deosebit de bogat. Acestea începe de la ora 11.00 când la Sala Mică a Palatului, în cadrul programului ”Enescu și contemporanii săi” are loc concertul ansamblului Musica Nova format din Florian Popa la clarinet, Frederic Moreau la fagot, Dorel Fodoreanu la violoncel si Mara Dobrescu la pian. În program lucrări de George Enescu, Bela Bartock si Olivier Messiaen.
De la ora 16.30, la Sala Mică a Palatului, în cadrul programului ”Repere ale Muzicii Contemporane Românești” va avea loc concertul ansamblului Hyperion condus de Iancu Dumitrescu și Ana Maria Avram sub bagheta dirijorului Ilan Volkov . Invitat special Stephen O’Malley. In program puteți asculta lucrări de Yannis Xennakis, Anesthis Logothetis, Iancu Dumitrescu, Ana Maria Avram si Horațiu Rădulescu.
La Ateneul Român de la ora 16.30 are loc un recital de pian susținut de Elisabeth Leonskaja în memoria lui Sviatoslav Richter. In program lucrări de Schubert si Brahms.
Acest recital ascunde o mică istorie personală: De multe decenii, Elisabeth Leonskaja este printre cei mai admiraţi pianişti ai vremurilor noastre. Într-o lume dominată de media, Elisabeth Leonskaja a rămas devotată sieşi şi muzicii ei, şi prin aceasta a mers pe urmele marilor muzicieni din epoca sovietică, printre care se numără David Oistrah, Sviatoslav Richter şi Emil Gilels, care nu şi-au mutat niciodată atenţia de la chintesenţa muzicii, în ciuda faptului că lucrau într-un mediu politic extrem de dificil.
Născută la Tbilisi, în Georgia, dintr-o familie rusă, a fost considerată un copil minune şi a dat primele concerte la vârsta de 11 ani. Talentul ei excepţional a adus-o curând la studii la Conservatorul din Moscova. În timp ce era încă studentă acolo, a câştigat premii importante la competiţiile internaţionale George Enescu, Marguerite Long şi Queen Elizabeth. Dezvoltarea muzicală a lui Elisabeth Leonskaja a fost modelată sau influenţată în mod decisiv de colaborarea cu Sviatoslav Richter. Profesorul i-a recunoscut talentul excepţional şi i-a favorizat dezvoltarea nu doar prin ceea ce a învăţat-o şi prin sfaturile lui, ci şi invitând-o să cânte numeroase duete împreună cu el. Parteneriatul muzical şi prietenia personală dintre Sviatoslav Richter şi Elisabeth Leonskaja a durat până la moartea lui Richter în anul 1997.
La Sala Palatului de la ora 19.30 melomanii sunt așteptați la un alt concert de excepție, susținut de San Francisco Simphony sub bagheta dirijorului Michael Tilson Phomas având-o ca solistă pe pianista Yuja Wang. In program puteti asculta lucrări de C, Yves-Ziua.
Împodobirii, Bela Bartock- Concertul nr.2 pentru pian şi orchestră în Sol Major si Gustav Mahler / Simfonia nr 1 in Re Major.
Și tot de la ora 19.30 dar de data aceasta la Catedrala Sfântul Iosif, tot în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, Corul Filarmonicii ”George Enescu” va susține un concert sub conducerea lui Iosif Ion Prunner cu un program de lucrari vocale de Johann Sebastian Bach.
Solistă la orgă Simona Săndulescu.
Duminică, de la ora 22.30 la Ateneul Român în cadrul programului Concertele de la Miezul Nopții orchestra Il Pomo d’Oro va susține un concert de excepție sub bagheta dirijorului Maxim Emelyanychev.
Il Pomo Doro este o orchestră înfiinţată în anul 2012, concentrându-se în special pe operă, dar fiind la fel de dedicată performanței instrumentale în diferite formațiuni. Muzicienii din acest grup sunt printre cei mai buni din întreaga lume, recunoscuți pentru interpretarea lor autentică pe instrumente de epocă. Ei formează un ansamblu de o calitate remarcabilă, îmbinând cunoștințe stilistice, cele mai performante abilități tehnice și entuziasm artistic.
Lucrarea ce va fi prezentată în concert este Catone in Utica, o operă de Leonardo Vinci, un compozitor italian din secolul 17 (fără nici o legătură cu Leonardo da Vinci artistul si inginerul care a trăit cu două secole înainte).
Solisti in acest concert vor fi Franco Fagioli, Max Emmanuel Cenčič, Juan Sancho, Ray Chenez, Martin Mitterrutzner, Vince Yi.
Cei care iubesc muzica dar nu au mai apucat să își cumpere bilete la Festival pot urmări transmisia live a concertelor la Cinema&More de la Băneasa Shopping Center.
Tot in cadrul Festivalului Internațional George Enescu, de la ora 20.00 pe scena Teatrului Mic puteti vedea ”Un minut de dans sau UF”, un spectacol de Gigi Caciuleanu cu Paul Ilea, Irina Stefan, Gigi Căciuleanu și Răzvan Stoian.
Însă ”Un minut de dans sau UF” este mai mult decât un simplu spectacol de dans pentru că acum exact 50 de ani, Gigi Căciuleanu a debutat ca dansator pe scena Teatrului Mic în coregrafia lui Miriam Răducanu. Gigi sărbătoreşte 50 de ani de scenă, revenind la Teatrul Mic ca interpret cu noua sa creaţie coregrafică “UN MINUT DE DANS sau UF !!!” Un spectacol pe care şi l-a dorit în tradiţia “Nocturnelor 9 ½” realizate de “Măiastra” Miriam Raducanu căreia îi dedică acest spectacol.
Nici numele nu este ales întâmplător pentru că “montarea piesei coregrafice este aproape terminată. Nu lipseşte decât un minut de dans, înainte de partea finală.
Acest minut de dans, coregraful îl va re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenţa publicului. Iar protagoniştii, compozitorul muzicii si cuplul de dansatori, vor trebui să “facă faţă”, să se adapteze în “stare de urgenţă”, fanteziei sale de moment trebuind să memorizeze partitura coregrafică şi bineînteles cea muzicală, inventate ambele în ultima clipă, s-o integreze şi s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a putea prezenta imediat publicului piesa în forma sa finală.
De asemenea in week-end nu ezitati să o porniti pe urmele lui George Enescu prin București pe jos sau pe bicicletă în Turul Enescu, tur gratuit si organizat de Asociația Coultur. Punctul de întâlnire este pentru turul pietonal in fata Ateneului Român la ora 10.30 si pentru turul pe biciclete la ora 10.30, în fața Centrului de închirieri biciclete l’Velo de la Arcul de Triumf.
Autor: CristinaToma