Companiile romanesti vor sa angajeze, dar nu gasesc personal

O cincime dintre conducatorii de companii din Romania au intentia sa angajaze personal in Trimestrul al patrulea al acestui an, se arata intr-un studiu al companiei Manpower  Romania privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, studiu publicat astazi.

Previziunea Neta de Angajare (PNA)  este, astfel ,de + 16%, cea mai puternica raportată în România din ultimul trimestru al anului 2008 si pana in prezent, precizeaza Manpower, una dintre cele mai mari companii international de recrutare forta de muca.

Cum se calculeaza Previziunea Neta de Angajare?

Este un indicator obtinut prin diferenta dintre procentul de conducatori de companii care anticipeaza o crestere a volumului total de angajări si procentul celor care prevad o scadere a angajarilor in compania pe care o conduc,  in trimestrul urmator

Valentin Petrof, directorul general al Manpower Group România mai sustine ca PNA creste continuu de doi ani incoace, fapt care sugereaza ca aceasta accelerare a angajarilor din Trimestrul IV este una de durata, nu este conjuncturala.

Altfel spus, companiile au nevoie de mai multi salariati si au incredere sa angajaze mai multi salariati, semn ca se dezvolta si se dezvolta pe termen lung.

Studiul Manpower  a avut la bază un sondaj realizat în perioada 15-28 iulie pe un eşantion reprezentativ de 626 de angajatori romani

Cine este doritor sa angajeze personal in Romania

In primul rand industria prelucratoare. Sefii de copmpanii din acest domeniu sunt cei mai optimisti din toata economia.

La industria prelucratoare  PNA este de +25%, cu cinci puncte procentuale mai puternică decât cea din trimestrul al treilea şi cu 13 puncte peste cea din ultimul trimestru din 2014.

Apoi vine comertul. Confirmand cifrele de la Statistica privind cresterea comertului,   Mappower spune ca in sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul PNA pentru trimestrul patru este de +20%.

Constructiile par si ele sa se deblocheze, desi statul intarzie sa deschida noile santiere de infrastructura pe care toata lumea le asteapta. Totusi, previziunea neta de angajare in constructii pentru trimestrul IV este de +18%.

Esta o schimbare remarcabila fata de trimestrul IV de anul trecut, cand previziunea era de minus 3%, adica angajatorii din constructii aveau un vedere sa dea oameni afara, nu sa angajaze.

Vor aparea locuri de munca si in administratia publica si servicii sociale. Angajatorii din aceste domenii enunta o PNA de +16%  cu 11 puncte procentuale(pp) mai mult decat cu trimestrul III, si tot cu 11 pp mai mult decat in trimestrul IV  2014.

In fine, vor fi perspective de angajare si pentru cei care spera sa lucreze in finante, asigurari, serviciii imobiliare si servicii de afaceri. Managerii din aceste domenii  anunta o PNA de +11%.

Pe de altă parte, in sectoarele de energie electrică, apă, si gaz perspectivele de angajare sunt negative, adica vor fi dati afara oameni.

Ce spune INS

INS a publicat cifra de afaceri din industrie in luna iulie, care a crescut cu 2,2% fata de luna iunie si cu 6,4% fata de iulie 2014.

In primul rand a crescut industria prelucratore si asta e foarte bine.

Tot INS spune ca in iulie au crescut si comenzile noi din industrie, cu 1,8% fata de luna iunie si cu 13,3%  fata de iulie anul trecut.

Si aici pe primul loc este cresterea comenzilor noi din industria prelucratoare, ceea ce iarasi este foarte bine.

 

Valentin Petrof, a mai afirmat ca „Revenirea din recesiune a fost prelungită (…) astfel încât trimestrul IV din 2015 este primul din ultimii şapte ani în care perspectivele s-au îmbunătăţit suficient pentru a se apropia de cotele de dinainte de criză. Este un debut încurajator, pe care (…) un mediu economic şi fiscal propice (…) îl poate transforma într-o tendinţă pe termen mai lung”

Ce nu a spus Petrof este ca mai trebuie rezolvata marea problema a deficitului de talente, adica lipsa de oameni care sa corespunda cerintelor posturilor disponibile

Cat de mare este deficitul de talente

Un alt studiu Manpower spune ca in 2015 Top 10 al posturilor cel mai greu de ocupat in Romania, din lipsa de candidate corespunzatori este:

1.MESERIAȘI CALIFICAȚI; 2. INGINERI ; 3. ȘOFERI; 4. MANAGERI; 5. PERSONAL IT ; 6. REPREZENTANȚI VÂNZĂRI; 7.PERSONAL FINANCIAR-CONTABIL; 8. MANAGERI DE VÂNZĂRI; 9. PERSONAL HOTELURI ȘI RESTAURANTE si 10. MUNCITORI NECALIFICAȚI

Incapacitatea de a gasi oameni este o problema grava:  23% dintre angajatorii din România spun că din aceasta cauza au mari probleme sa  raspunda nevoilor clienţilor, iar alţi 42% spun ca au destul de mari probleme.

Deci doua treimi dintre companiile romanesti afirma ca pierd clienti, sau raspund cu mare greutate la cererile clientilor din cauza ca nu gasesc personalul de care au nevoie.

De ce nu reusesc companiile sa gaseasca personal

In primul rand pentru  ca nu gasesc oameni competenti, in sensul de calificati.

Cei mai cautati sunt muncitorii calificati pentru ca nu mai exista sudori tineri, sau strungari tineri, sau electricieni tineri, nu mai exista nici tractoristi tineri.

O combina moderna este o adevarata uzina, nu poti sa inveti sa o conduci, sau sa o repair, daca te califici la locul de munca, trebuie sa urmezi o scoala.

Alt motiv pentru care companiile nu gasesc personal este ca nu sunt destui candidati pentru posturile libere.

Apoi, multi dintre candidati nu au experienta necesara. Putini sunt angajatorii care sa doreasca sa angajeze o persoana fara experienta, sa-l creasca profesional si verifice in timp eficienta lui si abia apoi sa vada daca pot conta pe el. Este, deci o investitie riscanta si de bani si de timp, asa incat companiile vor deja oameni verificati, cu cativa ani de experienta.

Nu se fac angajari si din cauza ca unii candidati cer un salariu mai mare decat oferta, dar si pe motive de “destinatia geografica indezirabila” adica locurile de munca sunt in regiuni, sau in localitati care nu convin candidatilor.

Aici se vede efectul pervers al faptului ca 95% dintre romani sunt proprietarii locuintei in care traiesc: nu sunt suficient de mobili ca sa se duca acolo unde exista locurile de munca.

 Exista, totusi, meserii in care orice nou candidat este primit fara ezitari

Site-ul Wall-street.ro a calculat ca in luna mai a acestui an, existau la noi in tara 98.000 de salariati in informatica si telecomunicatii (IT&C)

Dintre acestea, in jur de 52.600 sunt in IT si aproximativ 45.500 lucreaza in telecomunicatii, conform Institutului National de Statistica.

Wall-street mai sustine ca in orice moment in aceste doua domenii sunt libere 3000 de locuri de munca

Asta pentru ca exista o multime de “start-up”-uri, dar si pentru ca mai mult de 50 dintre cele mai mari companii de IT&C la nivel global au operatiuni in Romania si vor sa se extinda in urmatorii doi ani

Spre deosebire de majoritatea angajatorilor, care vor oameni cu experienta, ei bine, in IT companiile se concentreza tot mai mult pe recrutarea de proaspeti absolventi si pregatirea lor in cadrul companiei.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.