Vicecancelarul Universitatii Oxford, Andrew David Hamilton, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti…

Intr-o ceremonie care a avut loc in Amfiteatrul Constantin Stoicescu al Palatului Facultatii de Drept al Universitatii din Bucuresti, i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa domnului Andrew David Hamilton Vicecancelar al Universitatii Oxford.

Andrew David Hamilton a absolvit studii de licență în domeniul chimiei la Universitatea Exeter din Marea Britanie în anul 1974, studii pe care le-a continuat în următorii ani cu un master în știință la o altă instituție de înaltă talie academică – University of British Columbia. A primit titlul de doctor la St John’s College în cadrul Universității Cambridge în anul 1980, iar după încheierea studiilor s-a dedicat cercetării, participând la un program de post-doctorat cu laureatul Premiului Nobel, Profesorul Jean-Marie Lehn, în Strasbourg..

In anul 1981 devine asistent la Princeton University iar in anul 1988 este avansat conferentiar la University of Pittsburgh, urmând ca în 1992 să devină profesor la această universitate. Urmeaza o cariera universitara strălucita, fiind solicitat ca profesor de către mai multe universitati din lume. Ocupă, de asemenea, mai multe functii administrative in cadrul mai multor universitati si chiar infiintează la randul lui unele institutii academice precum Yale School of Engineering and Applied Science .

Performanțele academice ale profesorului Hamilton se bucură de recunoaștere internațională: este membru al mai multor asociații științifice internaționale precum The Royal Society, American Academy of Arts and Sciences, European Academy of Sciences and Arts și câștigător al premiilor Arthur C. Cope Scholar Award al American Chemical Society și Izatt-Christiansen Award for Macrocyclic Chemistry.

Cele 20 de brevete de invenție obținute, 4 cărți publicate, numeroasele articole științifice apărute în reviste științifice indexate ISI, precum și activitatea sa susținută în dezvoltarea educației superioare în toate aspectele sale îl recomandă pe profesorul Andrew Hamilton drept o personalitate marcantă în domeniul științei. Cercetările sale au profunde implicații atât în ceea ce privește aspectele fundamentale, cât și experimentale, fiind îndreptate spre găsirea unor tratamente pentru boli răspândite global.

In discursul de primire a titlului de Doctor Honoris Causa, el a subliniat faptul că in lumea de astăzi universitatile nu mai pot rămâne niste entităti izolate si surde la problemele lumii si ale societătii globale, faptul că lumea academică trebuie să fie unită pentru rezolvare atât a unor probleme vechi cât si a unora noi care apar. Este important de asemenea ca tinerele generatii ce vor prelua stafeta să fie motivate să invete si să se pregătească pentru complexitatea lumii in care vor trăi.

Prin decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Andrew David Hamilton, Universitatea din București recunoaște meritele unei personalităţi de excepţie care, prin realizările sale ştiinţifice, teoretice şi experimentale, dar şi prin personalitatea de conducere, prin dimensiunile sale etice şi umane, a marcat domeniul de vârf de cunoaştere situat la intersecţia dintre chimie şi biologie.

Autor: Cristina Toma

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.