Recomandari evenimente culturale!
Articol de Stefania Grigore, 17 septembrie 2015, 14:40
„Zilele Muzeului Ţăranului”, la care Bucureşti fm este partener media, continuă, programul zilei cuprinzând:
– tururi ghidate în expoziţia permanentă, între orele 10 -18;
– vernisajul expoziţiei „Vrednici de un Muzeu Național. In memoriam Alexandru Tzigara-Samurcaş” la ora 18 în Sala Foaier;
– de la ora 19, în cadrul Retrospectivei Dan Piţa, în Studioul Horia Bernea este proiectată drama „Kyra Kyralina”, ecranizare după Panait Istrati realizată anul trecut având în distribuţie pe Iulia Dumitru, Ştefan Iancu, Corneliu Ulici, Iulia Cirstea.
Platforma alternativă de distribuţie de film documentar KineDok prezintă, de la ora 19 la Spaţiul Public European, „Lumea lui Daniel”, în care cineasta Veronika Lišková face un portret al personajului titular şi al altor pedofili cehi gay, sau nu, aflaţi într-o constantă luptă de împăcare nu doar cu societatea ci şi cu sine.
În Piaţa „George Enescu”, din cadrul Festivalului Internaţional omonim, ArCuB a programat:
– de la ora 11, reluarea înregistrării concertului din 2011 al Orchestrei dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, dirijat de Antonio Pappano având în program Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste de Enescu şi Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor – solist Denis Matsuev;
– de la ora 16.10’, recitaluri susţinute de Teen Strings Quartet, alţi tineri solişti şi elevi ai şcolilor de muzică;
– de la ora 19 dă un recital pianistul francez Nicolas Bourdoncle;
– de la ora 19.30’, Playthoven Duo interpretează două aranjamente după Bartók şi Beethoven;
– de la ora 20, Bucharest Brass Tones Ensemble susţine un concert având în program „The arrival of the Queen of Sheba” de Haendel, „A Londoner in New York” de J. Parker şi „Homage to the noble grape” de G. Richards;
– de la ora 21, începe proiecţia înregistrării concertului din 2011 al Orchestrei dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, dirijat de Antonio Pappano având în program Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în re minor de Brahms – solistă Hélène Grimaud şi Dansuri populare româneşti de Bartók.
Festivalul Internaţional „George Enescu” are în program trei evenimente:
– de la ora 17, Mozarteumorchester Salzburg dirijată de Thomas Dausgaard interpretează la Ateneul Român Uvertura la opera „Don Giovanni“ şi Concertul pentru pian şi orchestră nr. 23 în la major de Mozart – solist Dan Grigore şi Simfonia nr. 7 în la major de Beethoven;
– de la ora 20, la Sala Mare a Palatului, Royal Liverpool Orchestra susţine un concert dirijat de Vasily Petrenko având în program Poemul simfonic Fontane di Roma de Respighi, Concertul pentru vioară şi orchestră în la minor de Glazunov – solist Alexandru Tomescu şi Simfonia nr. 1 în do minor de Rachmaninov;
– de la ora 22.30’, Corul de Cameră Preludiu dirijat de Voicu Enăchescu interpretează la Ateneul Român lucrări ale unor compozitori români.
La Conceptual Lab, mixology of ideas din strada Dionisie Lupu, de la ora 19 are loc o reprezentaţie cu „New York city – My city – From Bucharest to Manhattan”, spectacol de teatru non-verbal şi dans, semnat de actorul, dansatorul şi coregraful Paul Cosma-Cimpoieru.
La Galeria Dialog din cadrul Primăriei sectorului 2, la ora 18 este vernisată expoziţia „Spirit şi Solidaritate, opţiuni expoziţionale întru amintirea lui Dan Hăulică”, ce marchează un an de la moartea criticului de artă şi cuprinde opere ale artiştilor a căror activitate acesta a urmărit-o şi încurajat-o de-a lungul timpului.
De la ora 16.30’, Institutul Cultural Român organizează prima dezbatere din seria „Avem nevoie de cultură“. Participă: Doru Costea – avocat, Vintilă Mihăilescu -antropolog, Andreea Răsuceanu – scriitoare şi critic literar, Claudia Şerbănuţă – director al Bibliotecii Naţionale şi Radu Boroianu – președintele ICR.
La Institutul Italian de Cultură, de la ora 19, profesorul Livio Zerbini susţine conferinţa cu tema „Roma – un Imperiu – rădăcinile Europei”, pornind de la cea mai recentă lucrare a sa „Le guerre daciche / Războaiele dacice”.