DNA sesizează CSM cu privire la afirmaţiile premierului Victor Ponta

Victor Ponta nu scapă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Adunarea Generală a DNA sesizează Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la declaraţiile premierului la adresa procurorului de caz.

Victor Ponta a declarat pe un site de socializare că „singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu zece ani”. Postarea a fost făcută după ce a fost trimis în judecată.

Prin urmare, DNA a cerut CSM să verifice dacă declaraţiile premierului Victor Ponta aduc atingere independenţei justiţiei.

„Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenţi la Adunarea Generală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmaţiile respective sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar”, se precizează în comunicatul DNA.

În solicitarea adresată CSM, semnatarii consideră că ‘afirmaţiile denigratoare’ făcute de premier afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat cauza, dar şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv – trimitere în judecată.

„Aceste afirmaţii pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale, cât şi probitatea morală şi profesională a procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul acestei instituţii, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Reamintim că independenţa sistemului judiciar este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, iar imparţialitatea şi integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale”, subliniază procurorii anticorupţie.

DNA a anunţat joi că premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată în dosarul Rovinari-Turceni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în forma continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ”Ponta Victor-Viorel”.

În dosar mai sunt trimişi în judecată senatorul Dan Şova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ”Şova şi Asociaţii”, Laurenţiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Sursă: Agerpres

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.