„Cartea despre acel tabu care te impiedica sa afli cine esti”
Articol de Stefania Grigore, 26 septembrie 2015, 13:30
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta toamna este „Cartea despre acel tabu care te impiedica sa afli cine esti” scrisa de Allan Watts, de la a carui nastere se s-au implinit saptamana trecuta 100 de ani. De aceea cred ca trebuie sa amintim putin si despre el:
Alan Watts s-a nascut in Londra, in anul 1915. Devine fascinat de Orient si incepe sa publice in Journal of the London Buddhist Lodge mai inainte de a scrie prima sa carte. Se muta la New York in 1938 si apoi la Chicago, unde va functiona ca preot anglican timp de sase ani, inainte de a fi exclus din randurile preotimii Watts a fost profund atasat de filosofiile indiene si de gandirea taoista.
Va tine regulat conferinte si are emisiuni frecvente la radio pe teme de cultura orientala. In anii ce vor urma, face numeroase calatorii in Japonia si Europa, unde sustine conferinte la cele mai importante universitati si va intalni personalitati ale lumii stiintifice si artistice.
Alan Watts a lasat in urma lui numeroase carti in care stabileste o punte intre cultura orientala si cea occidentala.
In „Cartea despre acel Tabu care te impiedica sa afli cine esti” el exploreaza un tabu nerecunoscut, dar foarte puternic – conspiratia noastra tacita de a ignora cine, sau ce, suntem cu adevarat. Pe scurt, el doreste sa arate ca impresia curenta care ne defineste ca un eu separat inchis intr-un sac de piele este o halucinatie aflata in dezacord atat cu stiinta occidentala, cat si cu filosofiile-religiile experimentale din Orient.
Aceasta halucinatie sta la baza folosirii gresite a tehnologiei in scopul de a subjuga violent mediul natural al omului, ceea ce, in cele din urma, il va impinge la distrugere. De aceea el considera ca oamenii au nevoie de o alta perceptie a propriei persoane si existente care sa depaseasca aceasta alienare.
Iar autorul incearca sa gaseasca aceasta solutie prin explorarea si explicarea filosofiilor orientale, in special a celor din spatiul indian. Cum anume? Ramane ca dumneavoastra sa cititi si sa aflati singuri. Mie, personal, demersul lui Alan Watts imi aminteste putin de Mircea Eliade. Insa inainte de orice concluzie va ma spun un singur lucru: nu veti lasa cartea din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina.
Autor: Cristina Toma