Efectul Angelina Jolie, în creştere în rândul femeilor
Articol de Stefania Grigore, 28 septembrie 2015, 19:08
Operaţia de dublă mastectomie la care s-a supus actriţa Angelina Jolie pentru a preveni un cancer la sân a trezit conştiinţe, datorită mediatizării acestei iniţiative, iar femeile sunt acum mai bine informate în legătură cu această boală şi tratamentul ce trebuie urmat, relatează pourquoidocteur.fr.
Actriţa americană, purtătoare a unei mutaţii a genelor BRCA 1 sau 2 şi expusă unui risc crescut cu 40-80% de cancer la sân, a suferit o extirpare a celor doi sâni şi o reconstrucţie mamară. Cea care îşi pierduse mama şi o mătuşă din cauza cancerului şi-a povestit experienţa în presa americană. Confesiunile sale au dus la o mai bună informare a femeilor asupra acestei gene şi a riscurilor asociate ei.
La un an după intervenţia chirurgicală suferită de actriţă, specialiştii au constatat o creştere netă a testelor genetice. Un studiu publicat recent în revista ‘Cancer’ arată că efectul Angelina Jolie constă şi într-o mai bună cunoaştere a cancerului la sân.
Până să ajungă la această concluzie, cercetători de la Medical University din Graz (Austria) au comparat datele a două chestionare online completate de fiecare dată de 1.000 de femei. Primul a fost propus cu o lună înaintea anunţului Angelinei Jolie, iar al doilea, la o lună după.
Cele două chestionare arată că mai multe femei ştiu că după extirpare este posibilă reconstrucţia mamară – ameliorarea cunoştinţelor este apreciată la +4%. Mai multe ştiau la al doilea chestionar că o asemenea reconstrucţie poate fi realizată cu propriile ţesuturi (+11%) şi în cursul aceleiaşi intervenţii cu extirparea (+19%).
O femeie din patru (20%) a declarat că mediatizarea în jurul intervenţiei Angelinei Jolie le-a permis să ‘reflecteze mai mult la problematica legată de cancerul la sân’.
Sursa: Agerpres