Ascultă Radio București FM Live

Invatamantul este investitie, nu cheltuiala

Articol de , 13 octombrie 2015, 18:53

Sistemul de educaţie din România este unul bun raportat la resursele financiare care au fost alocate în ultimii 25 de ani a declarat astazi ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu.

Declaratia a fost facuta prilejul lansării unui raport privind starea învăţământului în Municipiul Bucureşti pentru anul 2014-2015 si la o zi dupa ce guvernul a anuntat ca va de o ordonanta de urgenta pentru a creste de la 1 decembrie, cu 15%, salariile personalului din invatamant.

Cine va avea salariul marit

304.000 de persoane in total

Cresterea anuntata de guvern vizeaza in primul rand cei  221.000 de angajaţi personal didactic şi auxiliar, la care se adaugă 53.000 de angajaţi personal nedidactic din invatamantul preuniversitar  de stat

Vor  ai primi salairi marite si cele 23.000 de persoane personal didactic şi 7.000 de persoane angajate ca personal nedidactic in invatamantul universitar de stat.

Conform ministrului Sorin Campeanu  efortul bugetar pentru aceasta crestere este de 1,7 miliarde de lei pe tot anul 2016.

Povara in plus pentru buget ?

Imediat dupa anuntul facut de guvern,  au aparut critici ca aceasta crestere a salariilor profesorilor, adaugata cresterii salariilor medicillor care a intrat in vigoare de la 1 octombrie, este populista si reprezinta o povara in plus pentru buget.

Conform criticilor, guvernul a facut rost de bani pentru cresterea salariilor profesorilor (si ale medicilor) pur si simlu taind din investii.

Daca guvernul ar fi spus ca sporeste cu 15% cheltuielile de la buget pentru infrastructura,  toti analistii economici ar fi aplaudat si ar fi spus ca plusul de deficit bugetar este perfect justificat

Daca guvernul a anuntat ca sporeste cu 15% cheltuielile de la buget pentru salariile profesorilor aceiasi analistii critica, sub pretext ca plusul de deficit bugetar nu se justifica.

Din pacate, marea majoritate a analistilor economici romani au ramas blocati in conceptia comunista ca invatamantul si sanatatea sunt cheltuieli, nu investitii!

Cum gandesc altii

Din fericire pentru ei, gandesc diferit fata de romani.

Recent CNN a anuntat ca  Singapore a fost declarată oficial ţara cu cei mai inteligenţi copii din lume datorita sistemului de invatamant peformant.

CNN il citeaza pe Marc Tucker, preşedintele Centrul Naţional pentru Educaţie şi Economie, din SUA care a atras atentia ca atunci cand  britanicii au părăsit Singapore şi au închis baza militară de acolo, Singapore era într-o situaţie foarte proastă. „Însă, acum, ei au una dintre cele mai performante economii din lume. Au reuşit asta datorită educaţiei” a adaugat  Tucker.

Marc Tucker a explicat si secretul sistemului educaţional din Singapore: „Profesorii sunt recrutaţi din rândul celor care au obţinut rezultate foarte bune în timpul liceului sau facultăţii”.

Dar ca sa-i atragi pe studentii buni sa devina profesori in loc sa lucreze la privat trebuie sa le oferi ceva in schimb

Ce le ofera Occidentul profesorilor

Studiu de caz Franta, care, conform Eurostat,  cheltuie 5,7% din PIB pentru educatie (1749 euro/locuitor) in comparatie cu cei 3,1% cheltuiti de Romania (192 euro/locuitor)

In primul rand salariul

In Franta salariul mediu net pe economie este de 2100 euro, iar salariul mediu net pentru profesori  in invatamantul preuniversitar este de 3000 euro.

Adica un raport de 1,4 intre salariul profesorilor si cel mediu pe economie

In Romania, conform INS in luna august  salariul mediu net pe economie a fost de 1850 lei, iar salariul mediu net pentru profesori  a fost de 1550 lei.

Adica un raport de  0,83 intre salariul profesorilor si cel mediu pe economie

Alte stimulente, locuinta.

Conform legii franceze, primariile sunt obligate sa asigure profesorilor, din fondul propriu,  o locuinta “convenabila”, fara chirie, pe toata perioada cat predau in localitatea respectiva.

Daca primaria nu are locuinte din fond propriu, ii va da profesorului o suma de bani echivalenta cu chiria medie care se cere in mediul privat in localitatea respectiva pentru o locuinta “convenanila”.

Legea franceza explica clar si ce inseamna “locuinta convenabila”: minim 27 mp cu bucatarie si baie pentru o persoana singura, minim 41 de metri patrati cu 2 camere plus bucatarie si baie pentru o familie de doua persoane, minim 54 de metri patrati cu 3 camere plus bucatarie si baie pentru o familie de trei persoane, minim 66 de metri patrati cu 4 camere plus bucatarie si baie pentru o familiie de 4 persoane, s.a.m.d.

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson