Ascultă Radio București FM Live

Aferim, domnule ambasador!

Aferim, domnule ambasador!

Articol de , 14 octombrie 2015, 12:30

Citeam mai ieri relatarile din presa despre invataturile noului ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, adresate  romanilor.

Una dintre ele era formulata cat se poate de raspicat: România trebuie sa se dovedeasca un partener de incredere pentru toti investitorii, inclusiv in privinta tratamentului  acordat companiilor.

Tocmai cand eram emotionat de sfaturile parintesti trimise de Washington prin mesager, memoria imi joaca din nou o festa si imi revine in minte o anumita afacere din 2008-2009 privind achizitionarea de catre Pentagon a 179 de avioane cisterna pentru US Air Force.

Noile aparate ar trebui sa inlocuiasca vechile avioane folosite de USAF pentru alimentarea in zbor a aparatelor de lupta inca de pe vremea presedintiei lui Eisenhower, deci acum mai mult de 50 de ani.

O comanda mai mult decat consistenta: 35 de miliarde de dolari in total pentru cel care ar castiga-o.

Ce s-a intamplat?

Initial Pentagonul, intr-un acces impardonabil de naivitate,  a aplicat «la litera» principiile pietei concurentiale si, in consecinta, in 2008 oferta depusa de consortiul format din Airbus si Northrop-Grumann era considerata de toti specialistii drept castigatoare, fiindca era mult mai buna decat contra-oferta prezentata de Boeing, concurentul american al Airbus.

Reactia nu a intarziat: Boeing si-a pus in functiune lobby-ul pe care il are in Congresul american, asa ca sute de membri ai legislativului de la Washington s-au grabit sa-i traga de urechi pe militari explicandu-le ca libera concurenta este un concept bun sa fie exportat in tarile papuase, dar in America nimeni nu va accepta ca acest munte de bani sa mearga la alta companie decat una americana.

Onorabilii membri ai legislativului de la Washington au gasit imediat un pretext: chipurile europenii ajuta Airbus sa se mentina pe piata prin practici anticoncurentiale.

Pentagonul, disciplinat, a ascultat apelul la patriotism si a modificat urgent caietul de sarcini atat de mult incat in decembrie 2009 Northrop-Grumann s-a retras din competitie declarand ca noile cerinte tehnice favorizeaza clar firma Boeing.

In Romania asta se numeste licitatie cu dedicatie, o potlogarie care este criticata, pe buna dreptate, de toata lumea.

Dar in sferele celor mai mari puteri economice si politice ale lumii nu se foloseste cuvantul «potlogarie», este prea vulgar.

Germania si Franta, actionari principali la Airbus s-au limitat sa-si arate «extrema nedumerire»  fata de decizia Washingtonului.  Si-atat.

Comisia Europeana, gardiana vigilenta  – nu-i asa?  –  a intereselor europenilor pe plan global s-a multumit si ea sa se declare «profund nedumerita» de ce s-a intamplat, dar nici ea nu a luat nicio masura.

Cand Licuriciul cel Mare bate cu pumnul in masa …… compania Boeing a ramas singura pe felia de 35 de miliarde de dolari, ajutata  de o decizie profund anticoncurentiala a unei  institutii guvernamentale americane.

Asta apropo de lectia domnului ambasador Klemm cum ca Romania trebuie sa se dovedeasca un partener de incredere pentru toti investitorii …… etc. etc.

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson