Ce se intampla cu Euroins
Articol de , 15 octombrie 2015, 18:19
Nu ne-am revenit bine din socul falimentului Astra Asigurari ca ieri am aflat de la ASF ca o alta mare companie de asigurari, Euroins, are si ea probleme.
Ce probleme sunt la Euroins
Nu este vorba, nici pe departe, la Euroins de o situatie comparabila cu cea de la Astra, sunt probleme relativ usor de rezolvat, dar exista.
In luna august Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anuntase ca a facut un exercitiu de stress pentru 13 societăți de asigurare, reprezentând peste 80% din piața de asigurări din Romania.
Dupa ce a fost facut acest exercitiu, ASF a elaborat o serie de recomandari pentru cele 13 societati, recomandari pe care acestea ar fi trebuit sa le includa intr-un plan de masuri.
10 dintre ele, respectiv EximAsig, Groupama, Asirom, Allianz-Țiriac, Axa, Generali, NN Asigurari de Viata, Omniasig, Uniqua Asigurari și PAID au elaborat planuri de masuri pe care ASF le-a considerat că sunt bune
Mai ramasesera, la acel moment, trei societati cu probleme: Carpatica Asig, Astra Asigurari si Eurions
Astra Asigurari nu a mai apucat sa faca niciun plan de masuri pt. ca a fost declarata in faliment, Carpatica a propus ASF un set de măsuri suplimentare, în timp ce Euroins trebuia să refacă planul de masuri deoarece ASF considera ca “nu a raspuns în intregime necesitatilor de ajustare”.
Ieri ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Euroins, ca sa oblige aceasta companie sa depuna, in maxim 20 de zile, un plan de masuri viabil.
Ce a raspuns Euroins
Imediat dupa anuntul ASF, Euroins a anuntat ca deja pe 8 octombrie si-a majorat capitalul social cu 200 de milioane de lei.
Apoi a atras atentia ca rezultatele sale s-au imbunatatit semnificativ in 2015 fata de 2014: frecventa daunelor pe segmentul RCA a scazut cu peste 30%; numarul de reclamatii depuse la ASF a scazut cu peste 72%; rezerva medie de dauna este mai mare decât dauna medie platita, iar situatia financiara pentru trimestrul II 2015 arata un rezultat pozitiv.
Si se pare ca are ceva dreptate: in luna iunie anul acesta Euroins a raportat o cifra de afaceri cu 60% mai mare decat in iunie anul trecut
Ce pondere are Euroins pe piata
Este cel mai mare asigurator de raspundere civilă auto de pe piata locala, cu o cota de piata de 25%.
Conform site-ului 1asig.ro din totalul de 4 milioane 680 mii polite RCA din Romania valabile in acest an, Euroins are 1 milion 180 de mii de polite.
Deci unul din patru romani care are RCA are la Euroins
Euroins a ajunsa sa domine piata RCA pentru ca practica cele mai mici tarife
Pretul asigurarilor Euroins este substantial mai mic decat al altor concurenti directi: cu 182 de lei mai redus decat Omniasig, in cazul unei asigurari pe 1 an, si cu 305 lei, adica aproape jumatate din tariful total, in comparatie cu City Insurance.
O problema este ca pe partea de RCA, avand atat de multe polite, Euroins trebuie sa gaseasca un reasigurator, adica o alta companie de asigurari care sa o ajute daca va ajunge intr-o situatie limita.
Ce se intampla acum cu cei care au polite la Euroins
Situatia euroins nu este deloc comparabila cu cea de la Astra, pentru ca nu este vorba de faliment ci este in redresare financiara, iar aceasta redresare nu este urmare a unei crize existente ci umare a nevoii de a atinge standardele de rezistenta la stress impuse de ASF
Deci deocamdata totate politele functioneaza normal, nu se pune problema ca nu ar fi bani pentru cererile de despagubire, sau ca nu ar avea cine sa achite banii.
Dealtfel in ultimul an Euroins a facut eforturi vizibile pentru ca sa plateasca la timp despagubirile.
Ce se mai intampla cu Astra
Situatia e blocata si nu se stie cand se va debloca pentru ca Tribunalul București a decis, luni, amânarea deciziei în dosarul în care ASF cere intrarea în faliment a societății Astra Asigurări.
Indiferent de ce decide ASF, legea spune ca falimentul unei societăți de asigurare este hotărât numai de către o instanță judecătorească.
Problema asiguratior la Astra este ca in prezent nimeni nu se mai ocupa de cererile lor de despagubire.
Daca tribunalul va hotara definitiv falimentul, dar numai incepand in acel moment, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) poate sa efectueze platile catre asigurati. Dar si acele despagubiri sunt limitate legal la 450.000 lei/asigurat.
Pana cand tribunalul nu va ajunge la o concluzie, este mai confortabil sa nu ai polita la Astra