Participarea angajaților la veniturile companiilor – model european de succes
Articol de Flavia Voinea, 23 octombrie 2015, 14:00
Cum pot participa angajații la veniturile întreprinderilor? Este aceasta o cale de a asigura stabilitatea celor angajați? Putem prelua și implementa în România modelele europene?
Participarea financiară a angajaților la veniturile întreprinderilor (employee financial participation – EFP) reprezintă un model destul de nou la nivel european și puțin cunoscut în Romania.
Acesta se poate implementa în trei moduri:
– participarea individuală la acţionariat;
– participarea colectivă la acționariat, printr-o entitate intermediară;
– participarea la profit.
Este esențial ca participarea angajaților să fie voluntară, deschisă tuturor (nediscriminatorie) și suplimentară salarizării obținute prin contractul individual de muncă.
Daca în 2009, în 20% din companiile europene existau diferite forme prin care salariatii participau la profitul companiilor angajatoare, in 2013 procentul a crescut la 32% – conform unui studiu publicat de Comisia Europeană în octombrie 2014.
Rezultatele proiectului pilot privind promovarea participării angajaților la veniturile companiilor pot fi VIZUALIZATE AICI.
Instrumentul EFP a fost folosit cu mare succes în Spania, în special pentru intreprinderile mici, sub titulatura „Sociedades Laborales”, entități în care peste 50% din acțiuni sunt deținute de angajați.
Obstacolele care îngreunează răspândirea pe scară largă a participării angajaților la veniturile companiilor sunt reprezentate de:
– legislațiile diferite din țările europene;
– diferențe în gradul de reglementare din țările europene;
– diferențe în fiscalitatea si contribuțiile la venitul de stat în țările europene.
La nivel european, se discută în acest moment despre politicile fiscale ale statelor membre, se ridică întrebări cu privire la o competiție corectă între acestea și la nivelul minim al taxelor, astfel încât ceilalți actori de pe piața europeană să nu fie dezavantajați. Ar trebui să existe o limită superioară a taxelor? Ar trebui să existe o limită inferioară a taxelor? Opiniile sunt diferite, încă nu s-a decis nimic în această privință la nivel european.
Opinia sindicatelor, exprimată de Dumitru Costin (președinte BNS) și Bogdan Hossu (președinte Cartel Alfa) este că, istoric și cultural, România stă foarte prost la capitolul „participarea angajaților la veniturile companiilor”. Procese importante de privatizare au fost compromise, Guvernele (indiferent de culoarea lor) nu au oferit susținerea necesară.
Renate Weber, gazda seminarului, a subliniat importanța măsurilor și recomandărilor UE, în condițiile în care 2,5-3 milioane de persoane apte de muncă lucrează în alte țări din pricina obstacolele de tot felul înregistrate în România.
Întâlnirea a fost organizată de Renate Weber, deputată în Parlamentul European și membră în Comisia de ocupare a forței de muncă și afaceri sociale.
La seminar au participat:
– autorul studiului amintit, profesorul Jens Lowitzsch (European University Viadrina, Frankfurt-on-Oder, Germany);
– Eurodeputata din Irlanda, Marian Harkin, coordonatoarea Comisiei de Ocupare a fortei de munca in cadrul grupului ALDE;
– Eurodeputatul din Spania, Enrique Calvet Chambon, membru al Comisiei de Ocupare a fortei de munca, din partea grupului ALDE.