Ascultă Radio București FM Live

Complexul de inferioritate

Articol de , 27 octombrie 2015, 19:06

Doua stiri vehiculate in ultimele zile de presa internatioala ar trebui sa ne faca sa ne dispara complexele pe care le mai avem fata de Occident si, in acelasi timp, sa incepem sa devenim mai realisti in relatia cu companiile straine.

Musamalizare in stil european

Cotidianul britanic Financial Times a publicat, duminica, un articol in care dezvaluia ca autoritatile de la Bruxelles aveau inca de acum doi ani banuieli ca Volkswagen falsifica datele privind poluarea motoarelor.

Mai precis este vorba de o serie de scrisori pe aceasta teama schimbate intre responsabilii europeni.  Astfel comisarul pentru Mediu din 2013, Janez Potocnik, mentioneaza existenta unor probleme intr-o scrisoare adresata lui Antonio Tajani, care in acel moment era comisar pentru industrie.

Potocnik ii cerea lui Tajani sa ia masuri, dar el insusi nu a luat nicio masura si nici comisarul pentru industrie nu a facut nimic. Financial Times citeaza o fraza dintr-o scrisoare in care comisarul pentru mediu i se plange celui pentru industrie ca “serviciile mele si cu mine suntem deseori pusi in situatie inconfortabila cand trebuie sa justificam lipsa de actiune a comisiei in aceasta problema”

Credit Agricole amendata in Statele Unite

Autoritatile din SUA au anuntat ca banca franceza Credit Agricole, una din cele mai mari banci din lume, a fost de acord sa plateasca o amenda de circa 790 de milioane de dolari pentru a pune capat unei anchete care viza violarea embargoului contra unor tari precum Iran si Sudan.

Sunt tari pe care Washington-ul le-a trecut pe lista entitatilor inamice, iar orice companie care are afaceri in SUA  trebuie sa respecte acest embargo, astfel este pedepsita.

Si totusi, sunt multe banci mari care au filiale in America, fac afaceri in America, si totusi incearca sa ocoleasca legea.

Inainte de Credit Agricole au mai fost alte vre-o 11 banci europene, printre care Commerzbank din Germania, ING Bank, Barclays din Marea Britanie sau Credit Suisse, banci care au platit, in total, amenzi de vre-o 14 miliarde de dolari.

BNP Paribas a platit anul trecut o amenda de aproape 9 miliarde de dolari tot pentru violarea sanctiunilor.

Abandonarea complexului de inferioritate

Prima stire este o dovada ca atunci cand este vorba de mari interese financiare si politice politicienii occidentali sunt la fel de doritori sa ascunda gunoiul sub pres pe cat sunt politicienii romani.

Asta nu inseamna, evident, ca ascunderea unei ilegalitati este justificata, dar insemna ca nu mai trebuie sa ne uitam la occidentali ca la niste modele de integritate morala.

Daca politicienii, din toata lumea,  pot sa puna batista pe tambal in speranta ca nu se va afla nimic, o vor face, sau vor incerca sa o faca.

A doua stire confirma faptul ca daca marile companii, din toata lumea, pot sa ocoleasca legea, o vor face, sau vor incerca sa o faca.

Asta am vazut si noi cu scandalul Schweighofer, care, dealtfel, este o companie cu reputatie internationala ireprosabila, la fel cum sunt Commerzbank, sau ING sau BNP Paribas.

Eurostat: Romania, la coada clasamentului la productivitatea resurselor

Eurostat a publicat astazi clasamentul pe anul 2014 al tarilor din UE dupa productivitatea resurselor. Este un indicator foarte important pentru ca arata cati bani reusesti sa obtii dintr-un kilogram de resurse: resurse energetice, resurse minerale, resurse agricole, toate luate impreuna. Altfel spus, cat de eficienta este economia tarii respective.

Romania este aproape la coada clasamentului, sau era, in 2014, cu numai 32 de eurocenti obtinuti dintr-un kilogram de resurse.

Mai slab decat noi stau numai bulgarii, cu 30 de eurocenti obtinuti dintr-un kilogram de resurse.

Tarile cele mai bogate sunt si cele mai pricepute in valorificarea resurselor: Belgia obtine 2 euro si 39 de eurocenti dintr-un kilogram, Luxemburgul 3 euro si 94 de eurocenti, Olanda 3 euro si 82 de eurocenti, iar Marea Britanie 3 euro si 28 de eurocenti.

Mai grav este ca din 2002 si pana in 2014 pe ansamblul Uniunii Europene productivitatea folosirii resurselor a crescut cu 27,8%, dar in acelasi interval in Romania productivitatea a scazut cu  8,3%.

Noi reduceri de impozite si taxe

Vesti bune de la guvern pentru multi platitori de taxe, dar vesti proaste pentru cei care contesta politica guvernului de reducere rapida a taxelor.

Executivul a adoptat astazi o ordonanta de urgenta (OUG) prin care de la 1 ianuarie anul viitor TVA la apa, si apa potabila si cea industriala, va fi redusa la 9%, in comparatie cu 20% cat va fi TVA-ul general.

O sa platim, astfel, cu 13% mai putin pentru apa pe care o consuman, se vor ieftini si alimentele care necesita consum mare de apa cand sunt produse, dar, mai important, agricultorii vor plati mai putin pentru irigatii.

Tot astazi Guvernul a decis sa reduca si impozitul pe dividente de la 16% la 5%.

Era o masura ceruta de mediile de afaceri si are ca scop cresterea investitiilor şi  încurajarea ramanerii in tara a capitalului romanesc. In plus, ar trebui sa-i convinga pe mai multi romani sa cumpere actiuni ale companiilor listate la bursa, pentru ca banii obtinuti din dividente vor fi impozitati cu numai 5% fata de 16% cat este impozitul normal pe venituri, inclusiv impozitul pe castigurile obtinute din dobanzile bancare.

Aceeasi OUG schimba mult si situatia microintreprinderilor, cum sunt micul buticar de la parterul blocului, sau micile firme de reparatii calculatoare la care apelam din cand in cand.

A fost crescut plafonul cifrei de afaceri pana la care o societate comerciala este considerata microintreprindere: era pana acum de 65.000 de euro pe an si a fost urcat pana la 100.000 de euro pe an.

In al doilea rand, s-a facut impozit diferentiat pe venit: 1% impozit pe venit daca microntrepridnerea are doi si peste doi salariati, 2% impozit daca microintreprinderea are un salariat si 3% impozit daca nu declara niciun salariat.

Patronii sunt asfel incurajati sa-si declare salariatii, adica sa intre in legalitate.

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson