Psoriazisul nu este contagios!
Articol de Sabina Lapadatescu, 30 octombrie 2015, 17:52
O nouă campanie de informare şi educare medicală a populaţiei, intitulată generic, „Nu te lăsa înşelat de aparenţe. Frumosul stă în interiorul nostru. Si NU uita Psoriazisul NU este Contagios!” s-a lansat pe 29 octombrie 2015 – cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului- prin conferinţa de presă organizată de Societatea Română de Dermatologie (SRD) la hotel Crowne Plaza Bucureşti.
Campania va dura câteva de zile, iar la nivel naţional se va desfăşura în 9 centre mari de dermatologie din ţară printre care Cluj Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara, Brasov, alături de Bucureşti.
ILDS – International League of Dermatological Societies, a trimis în România informaţii despre aceată zi ulterior anilor in care la noi se sărbătorea deja Ziua Mondială a Psoriazisului (anul 2014 fiind primul an când in Romania primeşte din partea ILDS).
În anii trecuţi SRD a încercat să atragă atenţia populaţiei prin postarea unor mesaje şi concepte vizuale în spaţii publice precum, unităţi de învaţământ (gradiniţe, şcoli, licee, facultăţi), săli de sport, saloane de înfrumuseţare, bazine de înot, spaţii publice (plaje) , etc unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate datorită lipsei de informare despre această afecţiune. De asemenea efectul campaniei s-a reflectat şi în creşterea adresabilităţii la medicul dermatolog, psiholog şi chiar nutriţionist (specialităţi conexe dermatologiei).
Psoriazisul poate fi uşor de diagnosticat, dar greu de tratat. Afectează pielea şi stima de sine a pacientului. De asemenea bolnavii de psoriazis ar trebui să fie înregistraţi într-un registru unic, la nivel naţional, demers iniţiat de SRD în ultima perioadă, în curs de finalizare.
Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelarată a celulor pielii. În mod normal celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, în cazul psoriazisului acest proces are loc în 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii.